Wie won de kleurwedstrijd?*

*'Echt een spannende Hoogstraat.'

Blije gezichten bij de winnaars van de kleurwedstrijd In de Hoogstraat. Zij kregen in het Stedelijk Museum Schiedam van conservator stadgeschiedenis Merel van der Vaart de prijzen uitgereikt. Een strippenkaart van ijssalon La Sopresa, een bon voor taart van Pita Delicatessen en een boekenbon van Het Schiedams Boekhuis. Kunstenaar, en maker van de kleurplaat, Erik Mattijssen kreeg de moeilijke taak om uit meer dan 50 inzendingen drie winnaars te kiezen in twee leeftijdscategorieën.

Kijk hier wie de winnaars zijn en wat Erik Mattijssen vertelde over de kleurplaten:

In de categorie 4 t/m 7 jaar:

Eerste prijs: Lotta, – Op een heel vrije, spannende manier is de tekening tot leven gekomen, door de kleur optimaal te gebruiken. Vooral het linker deel is prachtig. Ook mooi hoe de hond en de neushoorn opgedeeld zijn in kleine stukjes en toch een geheel vormen.

Tweede prijs: Danielle – Wat een goeie, woeste tekening is dit geworden; met verf en viltstift is met vaart gewerkt, zijn er echt ruimtes ontstaan, en is met kleur nadruk gelegd.

Derde prijs: Siem – De blauw-rode hond heeft ineens een bot in zijn bek, achter de jasjes is het donker geworden, de zwarte neushoorn hangt er een beetje dreigend, echt een spannende Hoogstraat!

Eervolle vermelding: Bente – Iemand van drie, die helemaal niet bang is voor kleur en ons vrolijk stemde met deze energieke, gloedvolle aanpak!

In de categorie 8 t/m 12 jaar

Gedeelde eerste prijs: Jeroen – Op deze plaat zijn met veel plezier allemaal nieuwe elementen toegevoegd, die een mooie aanvulling zijn. Een vliegtuig, een luchtballon, een poes! Mooi gekleurd en voorzien van extra feestelijke glittertjes laag en overal oogjes en verpakt in een prachtig versierde enveloppe.

Gedeelde eerste prijs: Vivian – Een fantastische collage, waarin heel precies en vaardig gebruik is gemaakt van allemaal verschillende materialen, waarmee alles –tot in het kleinste detail- tot leven komt.

Tweede prijs: Teun – Het is op deze kleurplaat heel goed gelukt het tot één sfeervol geheel te krijgen en dat gewoon alleen met kleurpotlood. Er is geen stukje wit gebleven!

Derde prijs: Roseann – Wat een pittige, sterke voorstelling is dit geworden. Niet bang om kleur echt in te zetten, met een roze ananas!

De kleurplaat in het groot

In opdracht van het museum maakte Erik Mattijssen voor de tentoonstelling In de Hoogstraat een wand vullend werk dat is opgebouwd als een collage van elementen die hij aantrof op de Hoogstraat. Van dit werk heeft hij voor de kleurwedstrijd een kleurplaat gemaakt. De tentoonstelling In de Hoogstraat is nog tot en met 6 oktober te zien. Het verzamelde werk van Erik Mattijssen is tot en met 27 oktober te zien in de tentoonstelling Kermisvrijer, de ezel en andere zaken.

Erik Mattijssen bij zijn werk. Fotografie: Fleur Beerthuis