We zoeken een programmamaker/ curator Nieuwe kunst*

*Leuk als je bij ons komt werken.

We zijn op zoek naar een
Programmamaker/curator Nieuwe kunst
voor 28 uur per week

Het Stedelijk Museum Schiedam is het museum voor Nederlandse beeldende kunst van vandaag en voor de verhalen van Schiedam, van toen en nu. Het museum maakt spraakmakende en herkenbare tentoonstellingen en organiseert activiteiten. Het museum is er voor Schiedammers én kunstliefhebbers uit heel Nederland en werkt graag met partners van binnen en buiten de stad. De afgelopen jaren heeft het museum ingezet op worteling in de stad en de komende jaren ligt de focus op verjonging en verbreding van ons publiek.

Sinds 2021 is het Stedelijk Museum Schiedam opgenomen in de landelijke basisinfrastructuur (BIS), om ‘nieuwe kunst’ een vaste plek in onze kunstprogrammering te geven. Denk daarbij aan actuele kunst die voortkomt uit online cultuur, de mode-, muziek- of grafische wereld of fotografie en film. Van makers die zich ook niet altijd kunstenaar noemen, soms tegelijk schilder, videomaker en tattoo-kunstenaar zijn, zich naadloos bewegen tussen online cultuur, autonome kunst en commercie. Zij zijn geliefd bij een jonge en diverse groep stedelingen en vormen daarmee een nieuwe maatschappelijk geëngageerde culturele voorhoede die vooral online of op sociale media een groot publiek bereikt.

Als museum voor hedendaagse kunst vinden we het belangrijk de verbinding met deze kunstenaars te maken en daarom jaarlijks een thematische tentoonstelling en enkele kleine presentaties of andere (activiteiten)programma’s met en voor hen te organiseren. We maken het hedendaags kunstprogramma graag diverser en verbreden onze eigen netwerken

Taken

Je hebt zowel de rol van curator als van programmamaker. Je investeert in de verbreding van het museale netwerk. Je initieert co-creatietrajecten, waarmee het museum ruimte maakt voor nieuwe visies op kunst en nieuwe thema’s. Dat resulteert in tentoonstellingen, activiteiten en (online) presentaties. De curator/ programmamaker werkt vanuit de afdeling collecties en tentoonstellingen aan de programmalijn Nieuwe kunst, van idee tot inhoudelijke uitvoering. Daarbij werk je nauw samen met de directeur, het hoofd Tentoonstellingen en Collecties en Marketing en Communicatie.

Als programmamaker

• heb je een breed netwerk van makers en kunstenaars in Nederland
  • ben je sensitief voor de thema’s, trends en discussies die nu leven onder creatieven, kunstenaars, opiniemakers en (online) communities
  • heb je een heldere visie op online /digitale presentaties, de vormgeving van tentoonstellingen en campagnes en geef je graag ruimte aan partners en goede ideeën van binnen en buiten de organisatie
  • ben je in staat inhoud te vertalen naar zowel nieuwe publieksgroepen als het bestaande museumpubliek
  • heb je oog voor diversiteit en inclusie en het actuele debat daarover en wil je je verdiepen in de lokale context van Schiedam
  • ben je communicatief vaardig, kan je helder gedachten en ideeën overbrengen in woord en geschrift
  • kan je zowel zelfstandig als in een multidisciplinair team werken en kan je goed samenwerken
  • heb je affiniteit met de publieksgerichte missie en tone of voice van het Stedelijk Museum Schiedam en heb je interesse om je te verdiepen in Schiedam, de historische- en kunstcollectie
  • heb je een hands-on mentaliteit, kan je werken met scherpe deadlines en een relatief korte onderzoeks- en voorbereidingstijd voor tentoonstellingen en programma’s
  • ben je een opgewekte persoon, met een kritische blik, gericht op samenwerking

Wij bieden

We bieden een plezierige en dynamische werkomgeving in een middelgroot museum met grote ambities. De cultuur is persoonlijk en collegialiteit staat hoog in het vaandel. Er is ruimte om je te verdiepen en te ontwikkelen.
De arbeidsovereenkomst is in eerste instantie voor een jaar, bij gebleken geschiktheid is het de intentie deze te verlengen.

De functie is ingeschaald in 9 of 10 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Stichting Stedelijk Museum Schiedam afhankelijk van je kennis en ervaring (minimaal € 2.621,- en maximaal € 3.738,- bij 36-uur) of op basis van een ZZP-opdrachtovereenkomst.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling is. Wij nodigen daarom iedereen met interesse uit te reageren, in het bijzonder Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Heb je interesse?

Stuur dan een brief met motivatie en ervaring en curriculum vitae vóór 28 juni 2021 naar: iris@stedelijkmuseumschiedam.nl
De eerste gesprekken vinden plaats op 5 juli en de vervolggesprekken op 12 juli 2021.

Wil je meer weten over de functie, neem contact op met Catrien Schreuder, hoofd Tentoonstellingen en Collectie: catrien@stedelijkmuseumschiedam.nl