We gaan Tweede Pinksterdag weer open*

*Nog even wachten.

We gaan op Tweede Pinksterdag, maandag 1 juni 2020, weer open. De kunst hangt zoals vanouds te wachten om bekeken te worden.

In een coronaproof museum ziet dat bezoek er wel wat anders uit. Je kunt uitsluitend naar binnen met een vooraf gereserveerd kaartje voor een bepaald tijdslot. Koop je kaartje via de online ticketverkoop. Zonder entreebewijs kun je helaas geen kunst kijken.

Goed nieuws
‘De aankondiging van premier Rutte dat musea weer open mogen, is goed nieuws’, zegt directeur Deirdre Carasso. ‘We scherpen de plannen voor de heropening nu aan. Daarbij volgen we het protocol van de Museumvereniging.’

Échte troostkunst
Het heropende museumgebouw biedt een mix aan tentoonstellingen. Er is échte troostkunst uit Schiedam: de originele werken van de troostkunst-affiches die nu in de stad hangen. Ruim vijftig Schiedamse kunstenaars stuurden een foto van een kunstwerk in dat een moment van troost kan bieden. Het succesvolle initiatief zorgt nog altijd voor een stroom bestellingen. Mensen hangen het affiche thuis voor hun raam. Ook zie je ze op billboards in de stad.

Schiedammers tijdens corona
Vrijwel direct na de sluiting van het museum kreeg Margi Geerlinks opdracht Schiedam te fotograferen. Ze liep mee met leerkrachten, vuilnismannen, begrafenisondernemers en fotografeerde bij een buurtwinkel. Wat is hun verhaal en dat van de mensen die ze helpen? En hoe ziet de stad eruit door hún ogen? Je ziet dit in de tentoonstelling Achter de stilte van corona. Eerder fotografeerde Geerlinks de dementerende moeder van Hugo Borst. Een selectie van die foto’s hing in het museum.

Zoro Feigl
Speciaal voor het Stedelijk Museum Schiedam maakte Zoro Feigl het werk Zwermen. Die installatie van duizenden stalen kogeltjes is te zien als opwarmertje voor zijn tentoonstelling in de gehele linker museumvleugel. De opening stond gepland voor half april 2020 en is nu verplaatst naar eind 2021 als het museum weer opent na renovatie.

CoBrA en Jan Eric Visser
In de linkervleugel van het gebouw is werk van CoBrA-kunstenaars uit de collectie van het museum te zien. Met hun spontane kunst – kleurrijk, fantasievol en soms ook duister – reageren ze op de herwonnen vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Op de bovenste verdieping staan de beelden van Jan Eric Visser, gemaakt van huisvuil. Zijn tentoonstelling De vuiniszak als muze ging vanwege de intelligente lockdown eerder dicht dan gepland.

Realisme nu en Theo Gootjes
Dat geldt ook voor de succesvolle tentoonstelling Realisme nu met realistische kunst na 2000. Het werk roept de vraag op wat realisme is. Op de bovenste verdieping kun je de politieke tekeningen van Theo Gootjes bekijken. Hij leverde drie decennia lang commentaar op het nieuws, altijd in zwart-wit. Ook die presentatie ging vanwege het coronavirus voortijdig dicht.