Tijdelijk aanbod

Ik en de ander*

*Modest fashion

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie, waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord: modest fashion. De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’ dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf!

De vrouw als maker

‘We zitten in het tijdperk van de keuze’, vertelt tentoonstellingsmaker El Mouhandiz. ‘Een vrouw is niet langer alleen muze, maar ook maker.’ Toch is slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen. (onderzoek van Mama Cash, eerder dit jaar). Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. We blikken ook terug. Zo heeft de zestiende en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen, een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik.

Identiteit en etiketten

De tentoonstelling Modest Fashion roept vragen op als: Hoe wil je eruit zien? Wat draag je uit met kleding? Veel stof tot gesprek dus: Hoe zien jongeren de vrouw anno 2019? Hoe kijk jij naar jezelf en naar anderen? Ontdek jezelf en ontmoet de ander! In de museumles en verwerkingsworkshop werpen we een blik op onszelf, het thema identiteit en de manieren waarop we die identiteit uitdragen.

Dit wil je weten

  • Voor: alle klassen VMBO, HAVO, VWO
  • Waar: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam
  • Wanneer: 21 september t/m 9 februari 2020, di t/m vr 9:00 – 17:00 uur
  • Duur: 60 minuten alleen rondleiding of 90 minuten rondleiding en verwerkingsworkshop ‘Ik en de ander’ in het Modest Fashion Lab.
  • Informatie voor docenten vindt je hier.
  • Kosten: alleen rondleiding € 90, – per klas, maximaal 30 leerlingen. Rondleiding en workshop ‘Ik en de ander, de ander en ik’ € 160, – per groep, maximaal 30 leerlingen.
  • Meer informatie bij Sara Sjöström: sara@stedelijkmuseumschiedam.nl, 010- 246 36 63 of info@stedelijkmuseumschiedam.nl en 010 – 246 36 66.