Te zien*

*Kom je kijken?

Het museum heropent met nieuwe tentoonstellingen. Benieuwd wat er te zien is? Bekijk hieronder de verschillende tentoonstellingen.

Levend Landschap

9 juli t/m 6 november 2022

Veel mensen ontdekten de laatste jaren via wandelen en fietsen het landschap en de natuur dichtbij huis. In de tentoonstelling Levend Landschap zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om de ‘typisch Hollandse’ molens, slootjes en weidevogels te schilderen en legden ook havens, kades en industrie vast.

Bit by Bit. Digitale Landschappen

9 juli t/m 6 november 2022

In de tentoonstelling Bit by Bit verkoopt kunstenaar Noa Jansma de wolken uit de lucht boven Schiedam. Muhcine Ennou laat virtuele droomlandschappen zien en Hi Kyung Eun maakt de ongrijpbare wereld van bits en bites tastbaar, breekbaar zelfs. In het verlengde van de tentoonstelling Levend landschap, die gaat over zes eeuwen verbeelding van de Zuid-Hollandse Maasdelta, zie je hier hoe de technologie van nu een heel nieuw soort landschappen laat ontstaan.

Panorama Schiedam

Vanaf 14 mei 2022

Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. 

Een bonte verzameling gewone mensen

14 mei t/m 16 oktober 2022

Buurtbewoners sparen in plaats van bekende voetballers, dat kan in Schiedam. Bij lokale ondernemers spaar je de bijna vijfhonderd ‘Buurtplaatjes’. En nu zie je ze allemaal in het Stedelijk Museum Schiedam. Zoals het plaatje van Cor, die met kip Moos in de categorie zit van ‘Mensen die weleens in de Lange Haven hebben gezwommen’.

Kunst in het trappenhuis

Vanaf 14 mei 2022

Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.

Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn