Te zien*

*Kom je kijken?

Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien. Benieuwd welke je nu kunt bezoeken of naar uit kunt kijken? Je vindt het hieronder.

Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao

Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao

29 april t/m 3 september 2023

De tentoonstelling 'Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao' vertelt het verhaal van de reis naar Curaçao die Hunziker in 1951 maakt. Ze vindt er volop inspiratie; haar geabstraheerde figuratieve schilderijen uit de oorlogsjaren maken plaats voor vrijer kleurrijk werk. In de tentoonstelling wordt de blik van Frieda Hunziker, een passant op het eiland, gecombineerd met het perspectief van kunstenaars die met een insider-blik naar het eiland kijken. Toen en vandaag.

We Once Were One. Solotentoonstelling van Femmy Otten

We Once Were One. Solotentoonstelling van Femmy Otten

28 januari t/m 25 juni 2023

Het oeuvre van Femmy Otten (1981) is veelomvattend: ze tekent, schildert, maakt sculpturen en muurschilderingen en figureert in haar eigen performances. In de solotentoonstelling We Once Were One voert de kunstenaar een ferm pleidooi voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd.

De reizen van Rooskens

De reizen van Rooskens

28 januari t/m 25 juni 2023

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk.

Hend'i mundu | Mens van de aarde

Hend'i mundu | Mens van de aarde

29 april t/m 1 oktober 2023

Een tentoonstelling waarin zes jongvolwassenen met roots in Curaçao uiteenlopende verhalen vertellen over hun persoonlijke band met het eiland. Welke rol speelt familie? Wat betekent rijkdom? Hoe geef je vorm aan je identiteit? Na de opening op 29 april 2023 zal deze tentoonstelling nog groeien. De zes deelnemers dragen ieder iets bij om hun verhaal kracht bij te zetten; van spoken word tot journalistiek onderzoek, van zelfportretten tot een kerstdiner in de zomer.

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Altijd te zien

Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. 

Kunst in het trappenhuis

Kunst in het trappenhuis

Altijd te zien

Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

8 juli 2023 t/m 14 januari 2024

Fuck the Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze op 14 september 2019 de boksring instapte in Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij graag wil.

Ekstasis. Een universum van licht en geluid

Ekstasis. Een universum van licht en geluid

15 juli 2023 t/m 14 januari 2024

Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en multimediakunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn