Te zien*

*Kom je kijken?

Het museum heropent met nieuwe tentoonstellingen. Benieuwd wat er te zien is? Bekijk hieronder de verschillende tentoonstellingen.

Levend Landschap

9 juli t/m 6 november 2022

Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd de natuur dicht bij huis. Ook wij richtten de blik op de omgeving en presenteren vanaf 9 juli de tentoonstelling Levend Landschap. Daar zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen en legden ook de havens, kades en industrie vast.

Bit by Bit. Digitale Landschappen

9 juli t/m 6 november 2022

In de tentoonstelling Bit by bit verkoopt kunstenaar Noa Jansma de wolken uit de lucht boven Schiedam. Muhcine Ennou laat de droomlandschappen zien waarin je virtueel kunt wegdromen. En Hi Kyung Eun maakt de ongrijpbare wereld van bits en bites tastbaar, en zelfs breekbaar. In het verlengde van de tentoonstelling Levend landschap laten de drie kunstenaars zien hoe er onder invloed van de razendsnel veranderende technologie een heel nieuw soort landschappen ontstaat.

Zonvonkengesproei

14 mei t/m 11 september 2022

Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl. De kunstenaar laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op. Het is voor het eerst dat je zoveel werk van de kunstenaar samen in een museum ziet.

Panorama Schiedam

Vanaf 14 mei 2022

Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn?

Een bonte verzameling gewone mensen

14 mei t/m 16 oktober 2022

Als de spaaractie van de Buurtplaatjes in een aantal Schiedamse wijken nog volop bezig is, hangt de bonte verzameling van mensen ook in het Stedelijk Museum Schiedam.

Kunst in het trappenhuis

Vanaf 14 mei 2022

Bij een rondgang door het gerenoveerde museum, zie je dat de trappenhuizen spectaculair zijn vernieuwd. Je kunt ook weer naar buiten kijken, de ramen zaten tot dusver verstopt in de muur. ‘Om dat binnenstromende daglicht te vieren, vroegen we zes hedendaagse kunstenaars op deze mooie plek in het gebouw een werk achter te laten’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij.

Zingeving en reflectie

Bij Kloosterhotel ZIN

Bijna zestig kunstwerken uit onze collectie zijn te zien bij ZIN, een kloosterhotel en bezinningscentrum in Vught. Je ziet de kunst in het hele gebouw, waaronder het trappenhuis, de foyer en de kapel.

Buurtplaatjes Schiedam

Overal in Schiedam

Schiedammers kunnen hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. 'De Buurtplaatjes zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten’, zegt kunstenaar Maarten Bel.

Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn