Vrij spel voor kunstenaars*

*Mix van schilders, fotografen en videokunstenaars.

15 t/m 31 januari 2021, 17.00 - 21.00 uur

Kunstenaars krijgen vrij spel op het stadskantoor in Schiedam.

Als een soort slotakkoord projecteren we kunst van schilders, fotografen en videokunstenaars op de vijftig meter hoge toren, het grootste scherm van de stad. ‘Drie avonden lang nemen zij de projector over’, zegt Catrien Schreuder, Hoofd Tentoonstellingen en Collecties. De projector op Molen De Kameel staat elke avond tussen 17.00 – 21.00 uur aan. Je kunt het van verre zien als je een blokje om gaan. Sommige Schiedammers zitten op de eerste rang en hebben er vanuit hun woonkamer zicht op.

Filmpjes

Bewegend beeld zien? Vincent van den Brink van kunstenaarscollectie LiGHT UP COLLECTIVE maakte een filmpje. In dit filmpje zie je ook mensen praten. Bij NPO Radio 1 en op televisie bij NPO 2 vertellen we over dit project en over de Kunstlogé, waarbij kunst thuis bij Schiedammers logeert. Klik op uitzending om het te zien.

Verlenging

Op verzoek van de gemeente is het project met 2 weken verlengd t/m 31 januari 2021. ‘Het is een mooie manier om iets positiefs bij de Schiedammers te brengen tijdens deze lockdown’, zegt wethouder binnenstad Marcel Houtkamp. Meer daarover lees je hier.

Algoritmes 

‘Terwijl wij de apparatuur leveren, maken de kunstenaars beelden, animaties of grafisch werk’, vervolgt Schreuder. ‘Het idee komt van kunstenaarscollectief LiGHT UP. Zij vroegen zich af: ‘Wat gebeurt er als we kunstenaars de vrije hand geven op dat gigascherm?’ Vervolgens nodigden ze kunstenaars uit die te gekke dingen doen met gebruik van algoritmes; procedurele kunst noem je dat.’  

Mediakunstenaars

Het driedaagse slotakkoord van Onze kunst in het licht bevat werk van onder andere mediakunstenaar Aldo Hoeben (Schiedam), fotograaf Mirjam Boomert (Vlaardingen/Schiedam) en videokunstenaar Hester Scheurwater (Rotterdam). Tussendoor zie je werk van mediakunstenaars die zijn verbonden aan LiGHT-UP COLLECTIVE: Jan Willem Campmans, Jaco Schilp, Tristan Gieler en Sem Schreuder (geen familie). 

Niet eerder vertoond

Zij creëren beelden voor podia op grote festivals als Mysteryland met soms meer dan honderdduizend bezoekers. In Schiedam kunnen ze hun eigen gang gaan en niet eerder vertoond vrij werk laten zien. Jan Willem Campmans is enthousiast over de samenwerking. ‘Het museum biedt een professioneel platform waar verschillende kunstenaars zichzelf op spectaculaire wijze kunnen profileren.’

Vj’en

Bijzonder is dat ze zaterdagavond enkele uren live gaan vj’en. Een vj is een video- of visual jockey, iemand die bewegende beelden maakt. Grote kans dat beelden die het museum de afgelopen week liet zien nog even voorbijkomen in hun remix. Tijdens dit laatste weekend projecteert het museum ook werk van onder andere Meryem Slimani, Perrine Philomeen en Shertise Solano. Zij maken digitale werken, foto’s en animatie, werk dat het museum vorig jaar aankocht.

Deelnemende kunstenaars

Dick Berckenkamp, Mirjam Boomert, Jan Willem Campmans, Nikolaj Dielemans, Tristan Gieler, Michel Heen, Aldo Hoeben, Gavin Jonkman, Perrine Philomeen, Jaco Schilp, Hester Scheurwater, Sem Schreuder, Shertise Solano, Meryem Slimani, Pauline Tonkens.

De Kameel

De projectie ligt in het verlengde van het project Jouw foto in het licht, waarbij je tijdens de kerstvakantie geluksmomenten van Schiedammers kon zien. Inwoners deelden hun selfies, kiekjes en professionele foto’s van belangrijke momenten. Deze foto’s werden, net als tijdens het laatste weekend, geprojecteerd vanaf Molen De Kameel. Mede dankzij de enthousiaste medewerking van de Stichting De Schiedamse Molens werd het project een succes. 

Positiefs

Het museum wilde met de fotoprojectie iets positiefs doen tijdens corona. Enkele dagen vóór het begon, ging de tweede nationale lockdown in. Het project was een van de weinige dingen die nog wel door kon gaan. Van 7 t/m 14 januari 2021 projecteerde het museum foto’s van kunst, waaronder foto’s van kunst die het museum het afgelopen jaar wist aan te kopen.

Mirjam Boomert

‘Wel bijzonder hoor, om m’n werk zo te zien op het stadskantoor. Op de een of andere manier werkt het beeld van Meisje met rok voor mij altijd heel rustgevend. Zo groot is het net alsof ze over iedereen waakt, ze staat er vredig bij.

Wat een mooie en toegankelijke manier om kunstenaars en hun werk uit te lichten. Heel veel mensen kunnen er nu van genieten.’

Met dank aan 

Gemeente Schiedam, Stichting De Schiedamse Molens, SDAM