Van CoBrA tot boorolie

16 maart t/m 6 oktober 2019

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is één van de publiekslievelingen van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit voorjaar is het weer te zien, samen met nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl. Voor zijn indrukwekkende installatie gebruikte de kunstenaar boorolie als belangrijk ingrediënt. De tentoonstelling bevat topstukken en aanwinsten. Een deel van de kunst wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

Jeneverflessen

Dat geldt bij voorbeeld voor het metersgrote drieluik van Tjebbe Beekman vol verwijzingen naar de kunstgeschiedenis. Nieuw is ook Prophetic Message van Gijs Assmann, een keramische sculptuur waarvoor de kunstenaar verschillende materialen gebruikte. Het werk is geglazuurd volgens een vergelijkbaar procedé als de karakteristieke jeneverflessen, dé drank van Schiedam.

 

Kunst over de wereld om ons heen

Van CoBrA tot boorolie bevat geëngageerde hedendaagse kunst, een belangrijk focus bij het verzamelen, van onder andere van Anne Wenzel en Charlotte Schleiffert.

Gijs Assmann, Prophetic Message, 2018

CoBrA en abstract

De tentoonstelling laat goed zien op wat voor manier het museum verzamelt. Behalve kunst die te maken heeft met de wereld om ons heen, hangt er werk van CoBrA, in de jaren vijftig door directeur Pierre Janssen aangekocht. Die kleurige schilderijen staan tegenover het abstracte werk van Jan Schoonhoven waar de kleur uit letterlijk uit is verdwenen, en de ruimtelijke installatie van herman de vries. Deze kunstenaars vertegenwoordigen de abstracte kunst, het derde verzamelgebied van het museum.

Mondriaan Fonds

Het Stedelijk Museum Schiedam kan nieuw werk aankopen, mede dankzij de investering van het Mondriaan Fonds. Dit jaar voegt het landelijke fonds in totaal € 75.000 toe aan het aankoopbudget van het museum. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar en deels bedoeld voor de samenwerking met SCHUNCK*, Heerlen. Sinds vorig jaar stemmen de musea hun aankopen op elkaar af.

Kunstenaars (selectie)

Karel Appel, Gijs Assmann, Tjebbe Beekman, Corneille, Daan van Golden, Heringa/Van Kalsbeek, Peter Struycken, Charlotte Schleiffert, Jan Schoonhoven, herman de vries, Henk Visch, Anne Wenzel.

Met dank aan: