Sociaal x Anti-Sociaal*

*(Museum)ParX in gesprek.

(Museum)ParX in gesprek

Welke invloed heeft corona op jonge makers? Hoe reageren zij op de zware periode van lockdown en afzondering?

Cultureel ondernemers André Marques en Tim Wes van (Museum)ParX, onderdeel van productiehuis Together & Dedicated, vroegen het aan drie nieuwe makers: schilder Daan Koens (26), illustrator en kunstenaar Franky Sticks (30) en tattoo-kunstenaar Nirvwana (22). De serie kwam tot stand op verzoek van het Stedelijk Museum Schiedam dat zich sinds de jaren vijftig richt op jonge kunst.

Zoals de CoBrA-kunstenaars zich destijds losmaakten van de beklemmende oorlogsjaren, zo weerspiegelen kunstenaars van nu de huidige geest. De serie laat zien hoe deze Rotterdammers omgaan met social distancing. Ze vertellen hoe ze de de afgelopen maanden beleefden, wat ze leerden en waar ze naar uitkijken.

Geluk 

Uit de drie gesprekken blijkt hoe belangrijk hun werk voor de jonge makers is. Daan Koens: ‘schilderen wekt geluk in me op. Als ik zou moeten kiezen tussen ‘nooit meer seks’ of ‘nooit meer schilderen’ had ik het wel geweten.’ Tatoeëerder Nirvwana besef dat het waar is wat mensen zeggen: je weet pas wat je mist als het er niet meer is. ‘Vóór de pandemie leunde ik meer naar de dark side’, vertelt ze. ‘In de zomer van 2020 kwam het omslagpunt. Mijn muren zijn nu zelfs gewit.’ 

Vrijer

Franky Sticks realiseert zich dat hij als maker wat vrijer is gaan bewegen. Hij is kritisch op lijstjes van mensen die de pandemie bijna bedanken voor de nieuwe inzichten. ‘Begrijp me niet verkeerd hoor; het zijn positieve ontwikkelingen en ik wil er totaal geen negatieve noot aan geven. (…) Maar ik krijg soms een beetje het gevoel dat men doet alsof er niks aan de hand is. Alsof alles altijd een diepere betekenis heeft of we overal van moeten leren.’

Kleien

De kunstenaars verbreedden hun palet de afgelopen maanden. Daan Koens ging kleien en Franky Sticks maakte voor het eerst een vloerkleed. Ook Nirvwana werkt nu anders dan voor de uitbraak van het coronavirus. Ze speelt nu in op de energie’ die ze van iemand krijgt. ‘Mijn werk vertelt iets over de persoon in kwestie; een energiek of druk iemand krijgt een ander patroon dan een rustig of introvert persoon.’

Nieuwe generatie

De interviewserie maakt deel uit van het project (Museum)ParX dat André Marques en Tim Wes met hun productiehuis Together & Dedicated opzetten. Met (Museum)ParX willen ze makers en instituten verbinden door een podium te bieden aan een nieuwe creatieve voorhoede. Dat doen ze door een nieuwe generatie makers bij elkaar te brengen en als collectief structuren, regels en  gewoontes te onderzoeken en te creëren. De hoofdvraag luidt: ‘Hoe ziet het museum van morgen er uit?’ Onderwerpen als Analoog x Digitaal en Sociaal x Anti-Sociaal staan in deze roerige, maar volgens hen ‘veelbelovende’ periode, op de agenda.

Over de kunstenaars

De kunstenaars komen uit het netwerk van T&D. Franky Sticks is een multidisciplinair kunstenaar, grafisch ontwerper en schilder. Hij maakt ook muziek. Daan Koens schildert en zit in het muziekcollectief Green Cabin. De keuze viel op Nirvwana omdat ze als tattoo-kunstenaar van Marokkaanse afkomst iets anders biedt dan traditionele kunst.

Jonge kunst

Het Stedelijk Museum Schiedam richt zich sinds de jaren vijftig op jonge kunst. Zoals de CoBrA-kunstenaars zich destijds losmaakten van de beklemmende oorlogsjaren, zo weerspiegelen kunstenaars van nu evengoed de geest van de tijd. Ze zijn commerciële ondernemers en romantische geesten tegelijk. Inspiratie vinden ze op internet én het Louvre.

In de tegels hieronder lees je de afzonderlijke interviews, zie je hun werk en zijn ze – vrij naar Andy Warhol – 15 seconden beroemd in een filmpje.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, Rijksoverheid