Deze avondwandeling is in het verlengde van de coronamaatregelen verplaatst naar het najaar van 2022.                        

 

Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kun je je bij het voormalige Volksbadhuis aan de Lange Haven onderdompelen in de verhalen van vroeger. Hoe was het als je thuis geen badkamer had? Bij de Restauratie Werkplaats zie je meer over cricket dat in Schiedam – misschien wel als enige stad in Nederland – een echte volkssport is. Schiedam Opgelicht is een samenwerking met het kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective en kunstenaars Maarten Bel, Aldo Hoeben en Stefan Venbroek en is gratis toegankelijk.

Wandeling

De lichttentoonstelling zou in december na zonsondergang plaatsvinden en is nu verplaatst naar het najaar van 2022.

Sta je niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een half uur. Blijf je overal even kijken dan loop je het in ongeveer een uur. Schiedam Opgelicht begint bij De Glasfabriek, waar de eerste glasblazers al in 1853 neerstreken. Op het fabrieksterrein kun je ook de tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam van het Stedelijk Museum Schiedam bekijken. Alle locaties: De Glasfabriek, het Volksbadhuis, het Nationaal Jenevermuseum, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs, het Stadskantoor, de Kloosterplaats (voormalige armenschool).

Rondleidingen

Je kunt natuurlijk alleen lopen of samen met de kinderen, vrienden en buren. Onze tip: doe mee aan een rondleiding in kleine groepjes en wandel de route samen met twee rondleiders van de Historische Vereniging Schiedam en een museumdocent. Zij vertellen je meer over de verhalen van vroeger en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er gratis rondleidingen om 19.00 uur en 20.00 uur vanaf De Glasfabriek. Reserveren is noodzakelijk via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv Schiedam Opgelicht.

Gesprekken

De kunstenaars lieten zich bij de lichtprojecties inspireren door de verhalen die belangrijk zijn in de stad. Stefan Venbroek maakte een getekende animatie voor De Glasfabriek waarin een Turkse kok voorbijkomt. In veel verhalen van ex-werknemers duikt deze keukenmeester op. De kunstenaars putten dus niet alleen uit historische bronnen maar ook uit gesprekken met Schiedammers. ‘We zijn trots dat we die oral history nu met de stad kunnen delen’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. Het Stedelijk Museum Schiedam laat niet alleen kunst zien maar is ook een plek voor geschiedenis en ontmoeting. 

Buurtplaatjes

Bij Schiedam Opgelicht zie je ook Schiedammers, groot geprojecteerd op het Stadskantoor. Afgelopen zomer kon je in Schiedam-Oost samen met het museum en kunstenaar Maarten Bel ‘plaatjes’ van je buren sparen en in een stickerboek plakken. Alle ‘plaatjes’ komen op dit grootste canvas van de stad langs. Je ziet ook een aantal ‘plaatjes’ van de Buurtplaatjes XL, dat in alle Schiedamse wijken gaat lopen. Bij de Korenbeurs, de huidige bibliotheek, trekt in een projectie van Aldo Hoeben het landschap aan je voorbij. ‘Ik laat een trektocht zien langs bekende en minder bekende stukken Schiedam’, zegt de kunstenaar.

Dit wil je weten

  • Schiedam Opgelicht, licht-tentoonstelling met (historische) verhalen, najaar 2022, gratis
  • Zeven locaties: De Glasfabriek, het Volksbadhuis, het Nationaal Jenevermuseum, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs, het Stadskantoor, de Kloosterplaats. Voor de wandeling hoef je geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Je kunt bij elke locatie beginnen
  • Sta je niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een half uur. Blijf je overal even kijken dan loop je het in ongeveer een uur

Samenwerking

Voor Schiedam Opgelicht werkt het museum samen met onder andere de Historische Vereniging Schiedam, de Bibliotheek Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum, Stichting Schiedamse Molens, de gemeente Schiedam, Hotspot Hutspot, De Glasfabriek, het Restauratieatelier, Excelsior ’20, Hermes DVS. Ook gaan scholieren van het Ilex College samen met het publiek en LiGHT-UP Collective live met licht ’tekenen’.

Jouw foto in het licht

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteerde vorig jaar samen met LiGHT-UP Collective het project Jouw foto in het licht. Midden in de strengste lockdown zagen Schiedammers hun geluksfoto’s, geprojecteerd op het Stadskantoor. Vóór de avondklok om 21.00 uur inging kon je er tijdens een stadswandeling van genieten. Onder de titel Onze kunst in het licht bestond de projectie vervolgens uit kunstwerken van het museum en vrij werk van de kunstenaars van LiGHT-UP Collective.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, SDAM