Manzoni in Holland

16 februari t/m 2 juni 2019

Voor het eerst in vijftig jaar zal het werk van Piero Manzoni weer op grote schaal in Nederland te zien zijn. De Italiaanse kunstenaar bouwde in zijn korte leven – van 1933 tot 1963 – een indrukwekkend oeuvre op. Internationaal wordt hij gezien als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. De tentoonstelling laat Manzoni´s artistieke ontwikkeling zien en zijn invloed op kunstenaars in Nederland en daarbuiten.

Levende kunstwerken

Manzoni beïnvloedt kunstenaars van de Rotterdamse ZERO-groep, de Nederlandse nul-kunstenaars, conceptuele kunstenaars in de jaren zestig in Nederland en de internationale ZERO-beweging. Een jaar voor zijn dood in 1962 doet hij mee aan de nul-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daar maakt hij een groot reliëf met watten en signeert hij de lichamen van bezoekers. Met die handtekening verklaart hij ze tot levende kunstwerken.  

Collectie en programmering

Manzoni in Holland sluit goed aan bij de collectie en de programmering van het Stedelijk Museum Schiedam. We maakten tentoonstellingen over de jaren vijftig en zestig; over de kunstenaarsgroep nul, herman de vries, Jan Schoonhoven, Op Art & kinetische kunst en Jan Henderikse.