Nieuw
Bezoekers staan er middenin. Dat is nieuw. Nog niet eerder werd het publiek zo ondergedompeld in Feigls geknutselde wereld. Zijn installaties zijn speels en overweldigend en nu voor het eerst op zo’n grote schaal te zien in een Nederlands museum. Het Stedelijk Museum Schiedam gaf Feigl de vrije hand in één van de twee vleugels.
Zo simpel en zo diep
Inspiratie haalt Feigl (1983) veelal uit de wetenschap. Regelmatig werkt hij samen met wetenschappers en ingenieurs. Wat de één als futiliteit ziet, kan voor de ander een enorme rijkdom zijn, legt Feigl uit. Neem de fiets die door beweging rechtop blijft staan. Feigl: ‘Waarom valt hij niet om? Je hoeft de formule niet te doorgronden en toch voelt iedereen hoe hij moet fietsen.’ In die categorie – zo simpel en zo diep – zitten Feigls machines ook. Zij kunnen dingen die wij niet kunnen bevatten.
Bewegende kunst
Feigl maakte bijna alle kunstwerken speciaal voor de tentoonstelling. Bij binnenkomst heet een draaiende installatie met bijna duizend draden je welkom. Eén werk borduurt voort op de installatie die het Stedelijke Museum Schiedam eerder aankocht. Je ziet twee ‘bewegende schilderijen’, gemaakt van rechtopstaande transportbanden. Daarover druipt een vloeistof loodrecht omhoog. De nieuwe versie is half ovaal en mega: vijftien meter lang en drie meter hoog.
Zoro Feigl in zijn atelier. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Zoro Feigl in zijn atelier. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Televisie-uitvinder
Schreuder: ‘Denk aan de baanbrekende tentoonstellingen als Bewogen beweging met Jean Tinguely in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1961 of de lichtinstallaties van Otto Piene. Zelf noemt Feigl heel andere inspiratiebronnen. Tot zijn voorbeelden behoren de heldhaftige televisie-uitvinder MacGyver uit de jaren tachtig, het knutselduo Buurman en Buurman en het indrukwekkende teamwork van The A-team.
Kwetsbaar
Voor Schreuder is Feigl echt een kunstenaar van nu. ‘Het lijkt wel of techniek en machines onze werkelijkheid overnemen. Daar steekt hij een stokje voor. Hij laat zien dat menselijke creativiteit en het vermogen om te spelen nog altijd voorop staan.’ Tegelijkertijd kunnen zijn machines ieder moment breken. ‘Feigls boodschap is: We voelen ons veilig in de door technologie gedomineerde wereld, maar we zijn juist kwetsbaar.’