Jacoba van Heemskerck

Jacoba van Heemskerck – van Beest (Den Haag 1876 – Domburg 1923) volgt een opleiding aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna neemt ze lessen bij de schilder Ferdinand Hart Nibbrig. Lonkend naar het epicentrum van de hedendaagse kunst vertrekt ze naar Parijs om lessen te volgen aan de beroemde Academie Carrière. Terug in Nederland ontmoet ze kunstverzamelaar Marie Tak van Poortvliet. Tak van Poortvliet verzamelt eigentijdse kunst. Voor een vrouw in die tijd is dat uitzonderlijk. Behalve mecenas wordt ze ook de levenspartner van Van Heemskerck.

‘Het is zo heerlijk hetgeen men in het hoofd heeft, naar buiten te brengen’
Jacoba van Heemskerck

Bekender in Duitsland dan in Nederland

In Van Heemskercks bijna abstracte werk blijven thema’s als zeilboten en de natuur herkenbaar. Ook is zij geïnspireerd door de antroposofie. Behalve schilderijen maakt zij mozaïeken en glas-in-loodramen. Van Heemskerck is gedurende haar leven bekender in Duitsland dan in Nederland. Dit komt mede door haar geringe waardering voor de Nederlandse kunstwereld. Ze vindt dat er hier meer over kunst wordt geschreven dan dat er wordt gemaakt.

Nicky Assmann (Utrecht, 1980) 

De ruimtelijke installatie van Nicky Assmann past prachtig bij de sacrale sfeer die de glas-in-loodramen van Jacoba van Heemskerck oproepen. Ook de zeilvormen die Assmann voor haar Radiant gebruikt, zijn een geliefde vorm van Van Heemskerck.

Meesterlijke vrouwen

De kunstwereld is nog altijd een jongensclub. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, blijkt uit onderzoek eerder dit jaar van Mama Cash. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke vrouwen brengt daar verandering in. We laten tien pioniers zien, samen met makers van nu. Klik hier.

Vrouwenvleugel

De tentoonstelling is heel toepasselijk te zien in wat ooit de vrouwenvleugel was van het Sint Jacobs Gasthuis. Dat gebouw werd in 1787 in gebruik genomen. Sinds 1940 is het Stedelijk Museum Schiedam er gevestigd.

Met dank aan

 

 

Disclaimer

Wij proberen van foto’s en ander materiaal zoveel mogelijk de rechthebbende te achterhalen om het materiaal met diens toestemming te kunnen gebruiken. Het kan zijn dat dit niet in alle gevallen gelukt is. Mocht er materiaal zijn waarvan je kunt aantonen rechthebbende te zijn en wil je niet dat wij dit materiaal op de huidige manier op onze website gebruiken, neem dan contact met ons op.