Frieda Hunziker

Frieda Hunziker (Amsterdam 1908 – Amsterdam 1966) is geboren in Amsterdam. Na een opleiding aan het Rijksinstituut voor Tekenleraren in Amsterdam werkt ze dertig jaar als tekenlerares. In de jaren dertig begint ze met schilderen, aanvankelijk in een vereenvoudigd realistische stijl. Later gaat ze steeds abstracter werken. Vanaf 1948 is haar werk volledig abstract. Ze schildert strepen en vlakken, met verf aangebracht in dikke lagen over elkaar.

‘In haar groeit een rijke, hartstochtelijke  visie in kleuren’

Dagblad De Waarheid 

Vrijer dan Karel Appel

Een reis naar Curaçao drie jaar later, maakt dat zij nog fellere kleuren gaat gebruiken. Haar abstracte beeldtaal is vrijer dan die van tijdgenoten als Karel Appel. Nu kennen niet veel mensen de naam Hunziker. In haar tijd geldt ze als een belangrijk figuur binnen de Nederlandse kunstwereld. Aan haar werd gevraagd of het werk van Appel iets was: charlatan of kunstenaar?

Minder regels

In 1947 richt zij samen met elf andere kunstenaars de kunstenaarsgroep Vrij Beelden op, die staat voor een soort kunst die minder aan regels is gebonden. Hunziker geeft veel lezingen en rondleidingen om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de beleving van abstracte kunst.

Liselore Frowijn (Utrecht, 1991)  

Voor de tentoonstelling Meesterlijke vrouwen liet Liselore Frowijn zich inspireren door de kleuren en dikke lagen verf van de abstracte schilderijen van Frieda Hunziker. Frowijn vertaalde dat in zijde, prints en borduurwerk.

Meesterlijke vrouwen

De kunstwereld is nog altijd een jongensclub. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, blijkt uit onderzoek eerder dit jaar van Mama Cash. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke vrouwen brengt daar verandering in. We laten tien pioniers zien, samen met makers van nu. Klik hier.

Met dank aan

De tentoonstelling is heel toepasselijk te zien in wat ooit de vrouwenvleugel was van het Sint Jacobs Gasthuis. Dat gebouw werd in 1787 in gebruik genomen. Sinds 1940 is het Stedelijk Museum Schiedam er gevestigd.

 

 

Disclaimer

Wij proberen van foto’s en ander materiaal zoveel mogelijk de rechthebbende te achterhalen om het materiaal met diens toestemming te kunnen gebruiken. Het kan zijn dat dit niet in alle gevallen gelukt is. Mocht er materiaal zijn waarvan je kunt aantonen rechthebbende te zijn en wil je niet dat wij dit materiaal op de huidige manier op onze website gebruiken, neem dan contact met ons op.