Familie*

*Je zal het maar hebben!

13 oktober 2018 t/m 3 maart 2019

Ieder mens heeft familie. Familie komt in alle soorten en maten. En het houdt iedereen bezig. Wat betekent familie?

Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie.

Ideaalbeeld

‘Het is een rijk thema waarbij iedereen een eigen verhaal heeft en een eigen waarheid kent’, vertelt curator Karina van Bezooijen, die vanaf haar kraambed bij het museum solliciteerde. Als we de reclames mogen geloven bestaat het ideale gezin uit een stoere vader, een knappe moeder en twee vrolijke kinderen, het liefst een jongen en een meisje, vult cultuurhistoricus Irma Thoen aan. Eventuele grootouders zijn fit en vitaal. ‘Het levert een harmonieus beeld op, maar dit ideaalbeeld blijkt lang niet altijd aan te sluiten bij de dagelijkse realiteit.’

Huidhonger

Opvallend is hoe persoonlijk én universeel de kunst op de tentoonstelling is. Zo reageerde kunstenaar Anique Weve op het nieuws dat gezinsleden elkaar te weinig omhelzen. Op haar foto Knuffelen zien we een moeder en kind die bijna tot één persoon versmelten. Bij te weinig fysiek contact krijgen mensen huidhonger, blijkt uit onderzoek.
Helmut Smits vierde dat zijn zoon één meter was, een feest dat inmiddels wereldwijd navolging vindt. En dan is er nog Zineb Sedira die in haar video toont hoe drie generaties vrouwen uit dezelfde familie – alle drie geboren in een ander land – proberen jeugdherinneringen te delen in hun moedertaal.

Stof uit de wasdroger

De gedachte om iets van je familie te bewaren, leidde tot het kunstwerk van Bianca Den Breejen. Ze komt uit een gezin met zes kinderen en verzamelde jarenlang al het stof uit de wasdroger. Daarmee maakte ze een kleurrijke installatie. Door haar werk als doula, een zwangerschaps- en bevallingscoach, staat ze nu ook letterlijk aan het begin van families.
Haar werk gaat over herinneren en vasthouden, net als dat van Efrat Zehavi. Hoe ziet je moeder eruit? Ken je haar wel echt? Op de tentoonstelling zal ze bezoekers daarover interviewen. Op basis van de antwoorden maakt ze ter plekke een sculptuur: je mOTHER. Tijdens de tentoonstelling is Efrat Zehavi elke week aanwezig. Klik hier voor data en tijden.

Kapsalon

Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers ook hun haar laten knippen. Manon van Hoeckel richt een kapsalon in waar je eens per week terecht kan in het weekend. Dat is gratis. Je hoeft ook geen entree te betalen maar loop wel even langs de kassa om te kijken of er plek is. Reserveren kan niet, meld je op de dag zelf aan bij de balie. Klik hier voor de data. Er staan ook droogkappen met gesprekken over familie die Van Hoeckel in verschillende Schiedamse kapsalons opnam.

Op de tentoonstelling lees je ook verhalen van Schiedammers die voor iedereen gelden. Thoen vroeg mensen naar hun associaties bij het begrip familie. Dat leverde uiteenlopende reacties op: ‘Heerlijk, benauwd, onstuimig, verdrietig, blij, warm, boos, kostbaar, waardevol.’
Ook geeft de tentoonstelling antwoordt op de manier waarop het fenomeen familie door de tijd heen verandert. Hoeveel  huwelijken er worden gesloten en ontbonden? En wat de gemiddelde gezinssamenstelling is.

Agenda

Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten, Bring-Your-Own familierecept-etentjes tot een kerstdiner voor mensen zonder familie. Houd hiervoor de website in de gaten. We werken samen met verschillende partners in de stad, de Historische Vereniging Schiedam.

Deelnemende kunstenaars 

Anique Weve, Anna Clarén, Arne Hendriks, Arthur Kleinjan,  Ane Koczorowski, Bianca den Breejen, Csilla Klenyánszki, Daan Samson, Danielle Lemaire, Efrat Zehavi, Florian Braakman, Helmut Smits, Jemima Brown, Jurgen Winkler, Katharina Seda, Manon van Hoeckel, Marijn Kuijper, Maurice van Es, Peter Hellemons, Peter Menzel & Faith D’Aluisio, Rick Stolk, Sandim Mendes, Stacii Samidin & Chelsea Breur, Zineb Sedira en Willem Popelier. 

Met dank aan