Eva Besnyö

Al vroeg ontwikkelt Eva Besnyö (Boedapest 1910 – Laren 2003) een liefde voor fotografie. Die deelt ze met haar buurjongen, die ze aanmoedigt om ook te gaan fotograferen. Later wordt hij bekend als de wereldberoemde fotograaf Robert Capa. Nog in Boedapest volgt Besnyö een fotografieopleiding en begint ze met architectuurfotografie. Met een Rolleiflex-camera trekt ze door de straten van de Hongaarse hoofdstad. Diagonale lijnen, schaduwen en dieptewerking kenmerken haar foto´s.

‘Met de camera in de hand werd ik wakker. Samen konden we de wereld aan’ 

Eva Besnyö

Net echt en dus vreselijk

Na de oorlog fotografeert Besnyö ook mensen: fabrieksarbeiders, metselaars en schippers, maar ook kinderen en alledaagse onderwerpen. Haar eerdere architectuurfoto’s vindt ze later te esthetisch en weinig bezield. Haar foto’s lijken op spontane snapshots maar zijn met grote precisie gemaakt. Even snel een kiekje maken is niet haar stijl. In de jaren zeventig sluit Besnyö zich aan bij de vrouwenbeweging Dolle Mina en legt zij hun acties vast. Altijd fotografeert ze in zwart/wit, omdat kleurenfotografie volgens haar ‘net echt, en dus vreselijk’ is.

Robin de Puy (Oude Tonge, 1986)

In haar werk heeft Robin de Puy een voorliefde voor mensen, ze zoekt intimiteit. Dat deelt ze met een van de belangrijkste fotografen van Nederland, Eva Besnyö. Ook haar documentaire aanpak en het werken in zwart/wit fotografie delen de kunstenaars.

Meesterlijke vrouwen

De kunstwereld is nog altijd een jongensclub. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, blijkt uit onderzoek eerder dit jaar van Mama Cash. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke vrouwen brengt daar verandering in. We laten tien pioniers zien, samen met makers van nu. Klik hier.

Met dank aan

 

 

Disclaimer

Wij proberen van foto’s en ander materiaal zoveel mogelijk de rechthebbende te achterhalen om het materiaal met diens toestemming te kunnen gebruiken. Het kan zijn dat dit niet in alle gevallen gelukt is. Mocht er materiaal zijn waarvan je kunt aantonen rechthebbende te zijn en wil je niet dat wij dit materiaal op de huidige manier op onze website gebruiken, neem dan contact met ons op.