Verhalen

Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid die we de komende maanden met jullie maken, duiken we in de geschiedenis en zoeken we persoonlijke verhalen van Schiedammers. Dat kunnen mooie, grappige, maar ook verdrietige of soms moeilijke verhalen zijn. Heb je een verhaal van jezelf of iemand anders?  Wij zijn benieuwd. Stuur je verhaal of de herinnering van iemand anders en stuur eventueel een foto. Dat kan naar verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl. Je kunt ook mailen met de vraag of we je even bellen. Goed om te weten: schrijf wie je bent, hoe oud je bent, waarom je het verhaal wilt delen en wat je verhaal bijzonder maakt. Je hoeft het niet ‘mooi’ of ‘perfect’ te schrijven. Verhalen delen kan t/m 31 augustus 2020.

Schiedamse Vrijheidsrok

Tegelijkertijd roepen we iedereen op een lapje stof in te sturen dat staat voor vrijheid, samen met het verhaal daarbij. Van alle inzendingen maakt Anita de Groot de Schiedamse Vrijheidsrok. Naaiatelier Anita de Groot zit in Schiedam, in dezelfde straat als het museum. Het (voorlopige) resultaat kun je vanaf 5 mei 2020 zien in haar etalage aan de Hoogstraat in Schiedam. Dit patch work-kledingstuk is de hedendaagse variant van de Nationale Vrijheidsrok van na de Tweede Wereldoorlog. Meer over de rok en hoe je mee kan doen lees je hier. Of scroll naar beneden onder de zwarte balk.

De tentoonstelling 75 jaar vrijheid zou aanvankelijk in het museum te zien zijn, vertelt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart. ‘Nu de deuren vanwege corona dicht zijn, doen we het online. Dat vinden we een passende stap. Online kun je heel gemakkelijk in contact komen met je publiek en dat willen we graag.’

Bombardement

Het leven tussen 1940 en 1945 in Schiedam verschilde enigszins van andere Nederlandse steden. De oorlog begon met het massale bombardement op Rotterdam, de grote buurgemeente. Dat had invloed op de stad. Koffie- en theefabrikant Minderop & Zonen die zijn Rotterdamse bedrijf verwoest zag, trok bijvoorbeeld naar de Hoogstraat in Schiedam. En hij was niet de enige. Tijdens de oorlog waren de Schiedamse havens doelwit van de geallieerde bommenwerpers.

Dit wil je weten

Hieronder vind je meer over de verhalen en objecten, en informatie over de vrijheidsrok. Daar zie je ook wat je moet doen om mee te doen; hoe je een lapje kan inleveren voor de vrijheidsrok en een verhaal kan delen. Je ziet ook wat de partners van het museum in de stad organiseren en waar je de belangrijkste informatie over de geschiedenis kan vinden.