Razzia*

*Een onverwachte klopjacht.

In februari 1941 voerde de Duitse bezetter in Amsterdam de eerste klopjacht uit.

De bezetter arresteerde meer dan 400 joodse mannen. Deze razzia kwam als vergelding voor de dood van een NSB’er. Een razzia kwam altijd als verrassing en was niet altijd een vergelding. Het Duitse leger had steeds meer mannen nodig en riep mannen in Nederland op om in Duitsland te gaan werken. Ze werden ook opgepakt en te werk gesteld in kampen of fabrieken. 

Schilderij

In november 1944 probeerde het Duitse leger alle gezonde mannen in Schiedam en Rotterdam op te pakken. In totaal werden 52.000 mensen afgevoerd. Grootschalige arrestaties die razzia’s werden genoemd, kwamen vaker voor maar dit aantal overtrof alles. Naderhand bleek het de grootste razzia in Nederland tijdens de bezetting. Kunstenaar Herman Seij zat ondergedoken in Schiedam. Hij zag de stroom gearresteerde mannen langslopen en maakte er nog tijdens de oorlog dit schilderij van.

S’45

De Schiedamse kunstenaar Herman Seij (Schiedam, 6 april 1915 – Vlaardingen, 3 augustus 2001) werkte vooral met druktechnieken. Na de oorlog richtte hij samen met Jaap de Raat de Schiedamse kunstenaarskring S.’45 op. In de collectie van het museum bevinden werken van verschillende kunstenaars uit deze groep.