Pasen in het museum*

*Eieren en kunst.

Bij Pasen denkt iedereen natuurlijk aan eieren en niet zozeer aan kunst. Toch is er een verband. 

 

Nog niet zo lang geleden maakten we een overzichtstentoonstelling met het werk van Piero Manzoni (1933-1963), de kunstenaar die begin jaren zestig performances deed, waarbij hij hardgekookte eieren met zijn vingerafdrukken uitdeelde. In iets meer dan een uur aten de bezoekers deze gesigneerde kunstwerken op. Gelukkig verdween niet alles in de maag. In onze tentoonstelling Manzoni in Holland in 2019 stond een fraai houten doosje met een van de bewaard gebleven eieren: Uova con Impronta, een ei met duimafdruk als handtekening.

Paasactie

Manzoni inspireerde Nederlandse kunstenaars, onder wie Jan Schoonhoven (1914-1994). Hé, heten zijn witte reliëfs in de volksmond niet eierdozen? Manzoni is ook een van de kunstenaars die kinderen inspireert. Op initiatief van Schiedam Centrum ontwerpen ze een paasei dat nog niet bestaat of maken ze een 3d-ei. Zelf aan de slag? Klik hier om te zien hoe je dat doet. Binnenkort zie je de inzendingen hier op een rijtje. 

Eierdoppen, eierwekker, Advocaat…

Ook in de geschiedeniscollectie vinden we volop eieren. Denk aan de eierdop op voet, de eierdoppen van Wilton-Fijenoord, de eierwekker en de reclameplaat voor Advocaat met kip & kuikens. Krijg je er geen genoeg van? Michel Snoep maakte een installatie met broedschalen en keramieken eieren. In de collectie hebben we ook een Ronde schaal met vaste eieren van Johan van Loon en zie je eieren bij een werk van Marinus Boezem. Op zijn Degli Ucelli hangen aan het plafond een soort vogelnestje met eieren.

 

 

Winnaars

We hebben drie winnaars. De tekeningen van Tess (4 jaar), Nora (6 jaar) en Babette sprongen eruit. De één door eenvoud en zachte kleuren, de ander juist door een explosie van kleur en expressie en de laatste door het gebruik van verschillende structuren. Ze krijgen een prachtig paaspalet vol materialen.

Jury

De jury schrijft: Bij het ei van Tess voel je de lente. Er fladderen vlinders en alles is vrolijk. Ze gebruikte stiften en glitters, een mooie combinatie. Nora heeft de paashaas ‘verstopt’ tussen een patroon van stipjes en streepjes. Op de felrode achtergrond knalt dit er echt uit. Een gewaagd samenspel van kleuren en figuren. In het ei van Babette speelt zich van alles af. Is het een huisje onderaan? Zweven er wolkjes van toiletpapier? Het goud maakt het een beetje mysterieus, de verschillende structuren brengen het tot leven.