Over Schiedam

Wilde je vroeger in het buitenland uitleggen waar Rotterdam lag, dan zei men “near Schiedam”.

Schiedam was wereldberoemd. Het is een stad met een rijke historie op het gebied van visserij, scheepsbouw en jenever. En heeft een prachtige oude binnenstad en een rauw randje. Het ligt tegen Rotterdam aan en op loopafstand van Delft. Er wonen zo’n 80.000 mensen. Hou je van wandelen? Dan is de NS-wandeling vanuit delft-zuid misschien wat voor jou. Deze telt maar 13 kilometer.

Wat kan je nog meer doen in Schiedam?

Onze persoonlijke tips

De museummedewerkers houden van Schiedam en hebben hun persoonlijke tips verwerkt in een getekende kaart van de stad. Je kan deze kopen in het museum, maar ook hier downloaden.

Nog meer kunst kijken

Dat kan in de Ketelfactory, een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Voor het bijzondere programma, klik hier. De Ketelfactory is open van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Het is 15 minuten lopen vanaf het museum, een mooie route langs de pittoreske Lange Haven en door het oudste stadspark van Nederland, de Plantage.

Je verdiepen in de jeneverhistorie

Deze geschiedenis ligt op straat, wandel door de binnenstad en zie de pakhuizen, het zakkendragershuisje en het roet van de branderijen dat in de stenen van de huizen trok (daarom heeft Schiedam de bijnaam Zwart Nazareth).

Het verhaal wordt aansprekend verteld in het Nationaal Jenevermuseum en Museummolen ‘De Walvisch’. Soms kan je zelfs de stokers en de molenaars in actie zien. Beide liggen op enkele minuten lopen vanaf het Stedelijk Museum Schiedam. Meer informatie: Jenevermuseum en Molen de Walvisch.   

Een rondje varen

Leuk voor jong en oud, een rondvaart op de fluisterboot door de havens in de historische binnenstad. Terwijl je luistert naar grappige anekdotes en verhalen van de gids. De boot vaart niet in de winter. Voor meer informatie klik hier.

Monumenten bezoeken

Schiedam kent een flink aantal monumenten. Een aantal zijn altijd te bezoeken. De Grote of Sint Janskerk, in het centrum van Schiedam, is het oudste gebouw van de stad. Klik hier voor meer informatie. 

In de voormalige Korenbeurs aan de Lange Haven is nu de leukste bibliotheek van Nederland gevestigd. Dit gebouw is, net als het museum, door architect Guidici ontworpen.

Winkelen en eten & drinken

Schiedam kent veel kleine, ambachtelijke winkels en leuke café’s en restaurantjes. Op deze kaart vind je onze favorieten, van de boekhandel naast het museum tot het lekkerste chocolade-atelier De Bonte Koe en slijterij Alambic.

En vergeet niet het ouderwetse snoepwinkeltje van het Coöperatiemuseum te bezoeken, dat kan je zien liggen als je het museum uitloopt, op de hoek met de Lange Haven. Klik hier voor meer informatie.

Nog meer weten?

Ga dan naar het informatiepunt van SDAM. Daar vind je ook een actueel overzicht van alle activiteiten en evenementen in de stad.