Van tijd tot tijd brengen we nieuws naar buiten, bijvoorbeeld over een aankoop of schenking. Op deze pagina lees je onze nieuwtjes.

Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

Nog te zien t/m 15 januari 2023

Salim Bayri wint de 14de editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en kreeg de prijs van €10.000,-, beschikbaar gesteld door de Rabobank, dinsdagavond uitgereikt in het museum. Opium Radio van AVROTROS maakte de uitslag live bekend.

Wijken Welkom Noord

7 oktober 2022

Woon je in Schiedam Noord: Woudhoek, Spaland-Sveaparken en Kethel? Kom dan op vrijdag 7 oktober naar het gratis buurtfeest voor de bewoners van jouw wijk! Je kan deze avond samen met familie en buren gratis naar het museum voor een avond vol kunst, muziek, dans en lekkere hapjes.⁠

Fietsroute Levend Landschap

Altijd te doen

Tijdens de fietsroute komt de tentoonstelling Levend Landschap tot leven. De route van 33 km gaat door Schiedam, Overschie, Midden-Delfland en Vlaardingen. Je kunt natuurlijk ook een klein stukje uitkiezen. De fietsroute is gratis op te halen in het museum of hier te downloaden.

Wijken Welkom Schiedam-Zuid

15 juli 2022, gratis

We verzamelen 18.15 uur bij de Nolet molen. Daar begint de zomercarnaval optocht naar het museum. Meer informatie volgt! Ben je slecht ter been? Laat het ons weten. Dan zorgen we dat er plek voor je is in een busje en halen we je op.

We zoeken een: freelance gastvrouw/heer, horecamedewerker, partymanager

Kom jij ons team versterken? Reageren kan t/m 25 juli 2022.

Zomer in het museum

Er is van alles te doen!

Het is bijna zomervakantie. Kom je deze zomer naar het museum? Naast kunst kijken, is er vanalles te beleven. Ga zelf aan de slag, volg een rondleiding of vraag een kunstenaar het hemd van het lijf.

Gezocht: wijkbewoners die van dansen houden

Voor de Wijken Welkom avonden van Centrum-West, Groenoord en Noordrand

Ga jij dansend door het leven? En lijkt het je leuk om met andere wijkbewoners een optreden te geven op een buurtfeest in het Stedelijk Museum Schiedam? Geef je dan nu op!

Nieuwe voorzitter en leden Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht heeft Jeroen Princen als nieuwe voorzitter benoemd. Princen, advocaat, verzamelaar en Schiedammer, volgt Pascal Visee op, die de afgelopen acht jaar voorzitter was. Directie en museumteam zijn blij met de aanstelling van Princen en zijn Visee zeer dankbaar voor zijn inzet voor het museum. Ook neemt Ton de Vos na zes jaar afscheid als lid van de Raad van Toezicht.

Wijken Welkom Nieuwland

24 juni 2022, gratis

Na het succes van de eerste Wijken Welkom-avond staat op vrijdag 24 juni 2022 de Schiedamse wijk Nieuwland centraal. Bewoners kunnen deze avond gratis naar het museum samen met hun familie en buren. Er is van alles te doen! Naast rondleidingen door het museum, kun je luisteren en kijken naar een Saz-speler, hiphop, linedance en popkoor Pleasure. Ook loopt een serbetschenker rond en zijn er hapjes uit de wijk! ⁠

Het museum krijgt schilderij Jacob Maris

Langdurig bruikleen van Fonds Schiedam Vlaardingen

Grote kans dat Jacob Maris aan het einde van de negentiende eeuw met de trein van Den Haag naar Schiedam tufte, waar hij misschien wel ter plekke het schilderij De vier windmolens (circa 1872) maakte. Je ziet een landschap met een groene weide, een rivier en de karakteristieke Schiedamse molens. Het museum krijgt het doek in langdurig bruikleen van het Fonds Schiedam Vlaardingen, dat het speciaal voor het museum aankocht.

Levend Landschap

9 juli t/m 6 november 2022

Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd de natuur dicht bij huis. Ook wij richtten de blik op de omgeving en presenteren vanaf 9 juli de tentoonstelling Levend Landschap. Daar zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen en legden ook de havens, kades en industrie vast.

Met familie en buren naar het museum

Wijken Welkom start in Schiedam-Oost

We verzamelen om 18.30 uur bij Wijkhuis Oost en lopen samen met saxofonist Donald Simoen naar het museum. Daar kun je genieten van kleine hapjes van Snackbar de Pinguin, drankjes, muziek en meer. Ben je slecht ter been dan halen we je op met de bus.

Nieuw: abstracte doeken

Omgekeerd schilderen van Nazif Lopulissa

Is het een schilderij of een object van textiel? Met zijn manier van werken onderzoekt Nazif Lopulissa de grenzen van de schilderkunst. We kochten zijn werk Locomotion – Paynes grey aan, een tweeluik van abstracte doeken die samen een verspringend patroon vormen.

Hoera, we zijn weer open!

Staatssecretaris Gunay Uslu, burgemeester Cor Lamers en Buurtplaatjes Isa Lou en Ingrid knipten de linten door

‘Dit is een heel vooruitstrevend museum’, zei staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur bij de heropening van ons museum.

Lancering museumfeestreep

Een speciale reep van de Bonte Koe

Grote kans dat je nooit eerder een chocoladereep van popcorn met gezouten karamel hebt geproefd. Benieuwd hoe het smaakt? Feestelijk vinden het Stedelijk Museum Schiedam en De Bonte Koe. De chocolaterie ontwikkelde de nieuwe smaak speciaal voor de heropening van het museum op zaterdag 14 mei 2022.

Confetti van gekleurde asterisken

We vieren de heropening met ondernemers binnenstad

De etalages van kapsalons, kledingwinkels, snackbars en restaurants zijn sinds vorige week al vrolijk versierd met duizenden gekleurde raamstickers in de vorm van een asterisk. Die sterretjes uit het logo van het museum markeren ook de looproutes richting het museum.

We tellen af

Met burgemeester Cor Lamers

Hij kijkt uit naar Panorama Schiedam met stadsverhalen in miniatuur: ‘De geschiedenis van Schiedam is een hele rijke geschiedenis, u zult onder andere stadssleutels voor Napoleon aantreffen. Hij is alleen nooit gekomen.’

Schenking

Onbekend werk Jan Schoonhoven

Het museum heeft een schenking gekregen van een tot dusver onbekend werk uit 1970 van Jan Schoonhoven. Het reliëf is nergens beschreven en nooit geëxposeerd.

We tellen af

Met kunstenaar Joana Schneider

Nog even en dan kun je haar nieuwe kleurrijke installatie bekijken in het trappenhuis van ons museum.

We kopen werk aan van Jennifer Tee

Samen met SCHUNK

Jennifer Tee werkt vaak met historische voorwerpen en symbolen die verschillende culturen met elkaar verbinden. Dat geldt ook voor haar Tampan Tulip-serie, waarbij ze patronen ‘tekent’ met tulpenblaadjes.

We vieren komend voorjaar feest

Vanaf 14 mei

We vieren komend voorjaar feest. Na een renovatie van anderhalf jaar, heropent het gebouw op zaterdag 14 mei 2022. Op die dag zie je vier verschillende tentoonstellingen

Nog 56 dagen...

Tot de heropening van ons museum

Schiedammer en Buurtplaatje Lennox Jongeleen kijkt uit naar de heropening op 14 mei 2022. Linksboven bij ons logo zie je hoelang het vandaag nog duurt.

Nog 84 dagen...

Tot de heropening van ons museum

Schiedammer en theatermaker Anne Rats kijkt uit naar de heropening op 14 mei 2022.

Nieuw: serie familieportretten

Van Cigdem Yuksel

Als we over honderd jaar terugkijken, hoe zien de mensen in de stad er dan uit? Met die vraag in het achterhoofd maakte Cigdem Yuksel portretten van Schiedammers met Turkse wortels.

Nog 112 dagen...

Tot de heropening van ons museum

Patrick Lodiers kijkt ernaar uit. Linksboven bij ons logo zie je hoelang het vandaag nog duurt.

Foto bovenin: Museumdirecteur Anne de Haij, burgemeester Cor Lamers, kunstenaar Zoro Feigl, Gunay Uslu en Buurtplaatje Ingrid kijken naar het werk Zwermen van Zoro Feigl. Fotografie: Aad Hoogendoorn