Over het museum

Gebouw*

*Een museum dat al sinds 1899 gastvrij is.

1260 – 1787

Precies op de plek waar nu het Stedelijk Museum Schiedam staat werd rond 1262 het Sint Jacobsgasthuis gesticht door Gravin Aleida van Henegouwen, zuster van Willem III, de graaf van Holland. In het gasthuis konden arme bejaarden en zieken terecht vanaf 40 jaar oud – want vanaf je veertigste was je bejaard. Een kaart uit 1560 laat zien dat het gasthuis toen al dezelfde structuur had als het museum van nu: een kapel in het midden met aan weerszijden een vleugel en enkele huisjes.

 

1787 – 1934

Aan het einde van de achttiende eeuw werd het oude gasthuis gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw naar een ontwerp van de van oorspong Italiaanse architect Jan Giudici (1746-1819). De stijl veranderde volledig: het nieuwe gebouw dat 1787 klaar was, is ontworpen in de neoclassicistische stijl die destijds in de mode was. Het vloerenplan is symmetrisch en de kapel waar museumbezoekers nu binnenkomen, heeft een classicistische façade met een fronton en kolossale zuilen. De twee vleugels lijken op eenvoudige woonhuizen uit die tijd. Links woonden de mannen, rechts de vrouwen.

 

1934 – 2006

In 1934 verhuisden de bejaarden van het Sint Jacobs Gasthuis naar een nieuw, comfortabeler gebouw aan de Burgemeester Knappertlaan, eveneens in Schiedam. In de jaren die erop volgden had het gebouw even geen bestemming, tot het Stedelijk Museum Schiedam in 1940 van de Sint Joris Doelen naar het oude gasthuis verhuisde.

 

Koningin Beatrix

De ruimten waar ooit de vrouwen uit het gasthuis woonden, kregen een nieuwe functie als museumzalen en kantoren. De mannenvleugel kwam pas in 1966 bij het museum. De zolder deed al die tijd dienst als depot. In 2003 ging de indeling van het museum op de schop. Het gebouw werd gerenoveerd en het aantal tentoonstellingszalen verdubbelde van vier naar elf. Koningin Beatrix verrichtte op 8 april 2006 de feestelijk heropening.

 

Rode kasten

Sinds 2013 komen bezoekers binnen via de voormalige kapel waar je ook het museumcafé en de museumwinkel vindt. Architectenbureau MVRDV – bekend van de Markthal in Rotterdam – voorzag het statige interieur van een grote, rode kastenwand, die is gevuld met stukken uit de collectie, ingericht door Maarten Spruijt.