Ook in Schiedam*

*Ondertussen bij anderen.

Hoe waren de oorlogsjaren in Schiedam. Wij kijken graag naar deze websites.

Gemeentearchief Schiedam

Het Gemeentearchief Schiedam maakte een overzicht met verhalen, bijvoorbeeld over Bernard IJzerdraat, oprichter van het Geuzenverzet. Die staat te boek als de eerste verzetsgroep van Nederland. IJzerdraat werd met veertien andere geuzen en stakers uit Amsterdam opgepakt en in 1941 gefusilleerd. Hierover schreef Jan Campert zijn beroemde gedicht Het Lied der Achttien Doden. Schiedam eert de geuzen met enkele straatnamen in de geuzenbuurt, waaronder de Bernard IJzerdraatsingel. Meer verhalen vind je bij Schiedam op de Kaart.

Beelden

Wil je zelf een duik nemen in de geschiedenis? In de beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam vind je meer foto’s uit de oorlogsjaren. Klik op de periode 1940/1945 voor de oorlogsbeelden.

Struikelstenen

Je ziet ze vast wel eens op de stoep in Schiedam: goudkleurige plaatjes. Op deze stolpersteine lees je de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De gedenktekens – vertaald struikelstenen – liggen voor de huizen van joodse Schiedammers. Eens woonden de mensen daar in vrijheid. Klik op het woord kaart om te zien waar ze in Schiedam liggen.

Oorlog in mijn buurt

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht de struikelstenen die je in heel Nederland tegenkomt. De Stichting Stolpersteine brengt ouderen in contact met kinderen, zodat ze hun herinneringen kunnen delen met een jongere generatie. Ook in Schiedam vertelden oudere buurtbewoners over deze tijd. Kijk op Oorlog in Mijn Buurt voor de verhalen.

Historische Vereniging Schiedam

De Historische Vereniging Schiedam doet al jarenlang onderzoek naar het verleden van de Stad. Op dit moment werken zij aan een digitale uitgave van Scyedam over de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten over belangrijke gebeurtenissen tussen 1940-1945, neem dan een kijkje op deze tijdlijn.