Onderwijs

Voortgezet Onderwijs*

*De waardevolle bijdrage van kunst.

De leukste manier om te leren over kunst is door het zelf te beleven. Het Stedelijk Museum Schiedam nodigt je daarom uit om samen met je klas het museum te bezoeken. We horen jullie graag hardop discussiëren en lachen bij een van onze wisselende tentoonstellingen. 

Tijdens een bezoek aan het museum gaan we samen kunstwerken bekijken en ervaren. De leerlingen krijgen meer achtergrondinformatie over hoe een kunstenaar werkt, maar ook leren ze hun eigen mening over kunst te ontwikkelen. Zo raken leerlingen niet alleen vertrouwder met kunst en geschiedenis, het draagt de les ook bij aan de persoonsvorming van jongeren.

Naast de programma’s die wij speciaal bij tentoonstellingen ontwikkelen hebben we ook een algemene museumles waarin leerlingen de verschillende tentoonstellingen die er op dat moment zijn bezoeken.

De museumlessen zijn zo geschreven dat verschillende VO leerdoelen aan bod komen, maar we denken graag mee wanneer ons aanbod niet volledig aansluit bij jullie onderwijsprogramma. Neem in dat geval contact op met Frija via frija@stedelijkmuseumschiedam.nl. We stemmen dan samen het museumbezoek af op een specifiek thema of aandachtsgebied van de school.

Kom jij samen met je klas het museum bezoeken? Boek een programma door contact op te nemen met Denise.

Programma’s bij de tentoonstellingen*

*Extra aandacht voor nieuwe kunst en de maatschappij.

Voor in de agenda*

*Wat komt eraan?

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

8 juli 2023 t/m 14 januari 2024

Fuck the Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze op 14 september 2019 de boksring instapte in Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij graag wil.

Ekstasis. Een universum van licht en geluid

Ekstasis. Een universum van licht en geluid

15 juli 2023 t/m 14 januari 2024

Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en multimediakunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Beeld in header: Leerlingen in het atelier van de tentoonstelling Glashard. Fotografie: Aad Hoogendoorn