Onderwijs

Voortgezet Onderwijs*

*De waardevolle bijdrage van kunst.

We horen jullie leerlingen graag hardop discussiëren en lachen in het museum. Bijvoorbeeld in de tentoonstellingen Zonvonkengesproei van Zoro Feigl, Levend landschap en Spirituele urgentie die dit najaar op de agenda staan.

Hoe kan het filosoferen over kunst en geschiedenis bijdragen aan ontwikkeling? Tijdens een bezoek aan het museum gaan we samen met jongeren door het bekijken en ervaren van kunst en geschiedenis het onbekende ontdekken en het bekende verder uitpluizen. Zo raken leerlingen niet alleen vertrouwder met kunst en geschiedenis, het draagt ook bij aan de persoonsvorming van jongeren.

Naast de programma’s die wij speciaal bij tentoonstellingen ontwikkelen hebben we ook algemene museumlessen waarin leerlingen de verschillende tentoonstellingen die er op dat moment zijn bezoeken. Alle museumlessen zijn zo geschreven dat verschillende VO leerdoelen aan bod komen.   

Sluiten deze programma’s niet aan bij jullie onderwijsprogramma? Of wil je een museumles bij een tentoonstelling waar geen onderwijsprogramma bij is. Neem contact op met Frija. Dan stemmen we het programma af op bijvoorbeeld een specifiek thema of aandachtsgebied van de school. 

Om een programma te boeken neem contact op met Marga. 

Programma’s bij de tentoonstellingen*

*Extra aandacht voor nieuwe kunst en de maatschappij.

Altijd te doen*

*Unieke programma’s over kunst en Schiedam.

Voor in de agenda*

*Wat gaat er te doen zijn?

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Vanaf 3 oktober 2022

Vijf jonge kunstenaars zijn in de running voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022. Ze zijn heel verschillend: de één schildert, de ander werkt met video en weer een ander bouwt een compleet huis na. Wie maakt de meeste indruk? Een rondleiding door deze tentoonstelling kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met de werken die zes hedendaagse kunstenaars voor het museum maakten.

Spirituele urgentie

28 november 2022 – 10 april 2023

Spiritualiteit, afkomstig uit religies of oude culturen uit de hele wereld, is springlevend. Spirituele Urgentie presenteert een bruisende nieuwe generatie makers die in de mode werken, autonome kunst maken, zich presenteren op internet of zich uiten via de muziek. Of allemaal tegelijkertijd. Voor hen is spiritualiteit een natuurlijk onderdeel van hun werk en leven.

Frieda Hunziker en Curaçao

Vanaf 1 mei 2023

De Nederlandse kunstenares Frieda Hunziker kreeg in 1951 kans om twee maanden naar Curaçao te gaan. Met enorm resultaat: sindsdien schilderde ze vrijer en abstracter en werd haar werk vooral heel kleurrijk. Curaçao inspireerde haar. Maar hoe keek zij, als Nederlandse kunstenaar eigenlijk naar het eiland dat destijds nog een kolonie van Nederland was? En hoe kijken kunstenaars op Curaçao zelf naar hun eiland?

Beeld in header: Leerlingen in het atelier van de tentoonstelling Glashard. Fotografie: Aad Hoogendoorn