Primair onderwijs

Depot Detectives – Kijkdepot Schiedam*

*Verwacht in 2021.

In 2021 opent het museum zes maanden lang op een bijzondere locatie in de stad het ‘Kijkdepot Schiedam’. De verzameling historische voorwerpen is hier bij elkaar te zien om te onderzoeken. Dat doen we samen met de Schiedammers: de voorwerpen gaan over geschiedenis. Het Kijkdepot Schiedam is een unieke kans om eens achter de schermen van het museum mee te doen.

Bij het Kijkdepot Schiedam bieden we voor alle onderwijsgroepen het programma ‘Depot Detectives’. Leerlingen bestuderen echte historische objecten, ze onderzoeken bronnen en gaan met elkaar in discussie.

Depot Detectives : Waardevolle spullen
Met de klas ga je in het Kijkdepot Schiedam meteen aan het werk: handen uit de mouwen, stofjas aan en op onderzoek. Wij weten het namelijk niet meer! Is dit nou wel of niet een belangrijk Schiedams voorwerp? Aan de hand van echte documentatie vind je je weg naar een eigen antwoord.

  • Voor: primair en voortgezet onderwijs (met differentiatie)
  • Duur: 1,5 uur
  • Kosten: 135 euro per klas

Depot Detectives: een museumstuk in de klas
Een echt museumstuk komt bij jou in de klas. Het is kwetsbaar: dat kun je alleen al zien aan de manier waarop het in een echte museumkist is verpakt. Waarom is het hier? Omdat het museum graag wil dat de leerlingen het onderzoeken: we hebben namelijk een belangrijke vraag: wat is het verhaal van dit voorwerp? Wie goed kijkt, kan daar misschien achter komen. Let op: je moet wel handschoentjes aan!

  • Voor: Primair en Voortgezet onderwijs (met differentiatie)
  • Duur: 1 uur
  • Kosten: 150 euro per klas

Depot Detectives: mijn (migratie)geschiedenis
Was je opa vroeger een boer in Friesland, of een automonteur in Marrakesh? Hoe komt het dat jij nu hier in Schiedam woont? Iedere familie heeft zijn verhaal hoe zij ooit besloten een leven op te bouwen in Schiedam. Die geschiedenis van migratie hoort ook thuis in de historische collectie van het museum. In twee museumlessen vragen we om een bijdrage van de leerlingen. De eerste les bestaat uit een bezoek aan het Kijkdepot Schiedam. In de tweede les delen we met elkaar verhalen en objecten over onze eigen geschiedenis aan de hand van voorwerpen die leerlingen zelf van thuis meenemen.

  • Voor: Primair en Voortgezet onderwijs (met differentiatie)
  • Duur: 2 lessen van 1 uur
  • Kosten: 135 euro per klas