MBO, HBO & WO*
*Ruimte voor perspectief.
*Ruimte voor perspectief.
In ons museum kunnen studenten zich helemaal onderdompelen in kunst, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. We ontvangen jullie graag! Klik hier om te zien welke tentoonstellingen er zijn.
Het museum is een plek waar je jezelf ontwikkelt. Waar je de tijd neemt om even afstand te nemen van het dagelijkse, je openstelt voor wat nieuw is en ruimte maakt voor je verbeelding.
Onze museumdocenten nemen studenten graag mee door het museum. Ze bieden context bij tentoonstellingen en helpen je zo om wat je er ziet te relateren aan opdrachten van de opleiding.
Wil je met een groep studenten langskomen voor een rondleiding bij een van onze tentoonstellingen? Of ben je benieuwd hoe beeldende kunst of geschiedenis bij kan dragen aan jouw curriculum? Neem dan contact op met Frija via info@stedelijkmuseumschiedam.nl
*De mogelijkheden voor een bezoek.
*Bezoek het museum met een museumdocent.
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de reis naar Curaçao die kunstenaar Frieda Hunziker in 1951 maakt. Je ontdekt hoe zij de inspiratie die ze daar opdoet nog lang blijft verwerken in haar kunstwerken; waar zij eerst nog geabstraheerde figuratieve schilderijen maakt verschuift haar werkwijze naar vrij en kleurrijk.
Een unieke samenwerking met jongvolwassenen uit Schiedam en omstreken met roots in Curaçao. Ze vertellen uiteenlopende verhalen over hun band met het eiland. Thema’s als familie, identiteit en opgroeien met twee culturen komen aan bod. Misschien heeft hun verhaal wel raakvlakken met jouw situatie. Deze tentoonstelling blijft groeien met nieuwe bijdragen van de deelnemers; van spoken word tot een kerstdiner in de zomer.
Het werk van Femmy Otten (1981) is veelomvattend: ze tekent, schildert, maakt sculpturen en muurschilderingen en figureert in haar eigen performances. Ze laat zien dat je je als kunstenaar op allerlei manieren kunt uiten, zonder je eigen handschrift te verliezen. Ga met elkaar het gesprek aan over kwetsbaarheid, intimiteit of haar positie als vrouw in de kunst, thema’s die telkens terug te voelen zijn in haar werk,
*Naar het museum zonder rondleiding.
*Voor in de agenda.
De tentoonstelling 'Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao' vertelt het verhaal van de reis naar Curaçao die Hunziker in 1951 maakt. Ze vindt er volop inspiratie; haar geabstraheerde figuratieve schilderijen uit de oorlogsjaren maken plaats voor vrijer kleurrijk werk. In de tentoonstelling wordt de blik van Frieda Hunziker, een passant op het eiland, gecombineerd met het perspectief van kunstenaars die met een insider-blik naar het eiland kijken. Toen en vandaag.
Fuck the Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze op 14 september 2019 de boksring instapte in Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij graag wil.
Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en multimediakunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.
Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.