In ons museum kunnen studenten zich helemaal onderdompelen in kunst, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. We ontvangen jullie graag! Klik hier om te zien welke tentoonstellingen er zijn.

Het museum is een plek waar je jezelf ontwikkelt. Waar je de tijd neemt om even afstand te nemen van het dagelijkse, je openstelt voor wat nieuw is en ruimte maakt voor je verbeelding.
Onze museumdocenten nemen studenten graag mee door het museum. Ze bieden context bij tentoonstellingen en helpen je zo om wat je er ziet te relateren aan opdrachten van de opleiding.

Wil je met een groep studenten langskomen voor een rondleiding bij een van onze tentoonstellingen? Of ben je benieuwd hoe beeldende kunst of geschiedenis bij kan dragen aan jouw curriculum? Neem dan contact op met Frija via info@stedelijkmuseumschiedam.nl

Interactieve rondleiding*

*Bezoek het museum met een museumdocent.

Spirituele Urgentie

26 november 2022 t/m 10 april 2023

Spiritualiteit is springlevend onder een nieuwe voorhoede van makers. Jonge, interdisciplinaire kunstenaars omarmen, vieren en verspreiden ieder op hun eigen manier de waarde van spiritualiteit. Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.

Onzichtbare handen

26 november 2022 t/m 10 april 2023

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in een kunstwerk.

Festival der liefde

t/m 15 januari 2023

We presenteren het geschilderde werk van kunstenaar Lotti van der Gaag (1923-1999). Zij is vooral bekend geworden als beeldhouwer die rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde.

Verborgen in steen

t/m 15 januari 2023

De Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) was een echte vakman en een harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. We wijden een tentoonstelling aan zijn beeldhouwkunst.

Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2022

t/m 15 januari 2023

De vier kunstenaars die genomineerd zijn voor de veertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs zijn: Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru.

Vrij bezoek*

*Naar het museum zonder rondleiding.