Nog even dit*

*Ons nieuws van april 2020

Premier Rutte wil nu niet langer dan drie weken vooruit kijken, zei hij tijdens de laatste persconferentie over het coronavirus.

Veel museumbezoekers staan te trappelen en komen ondertussen met ideeën. Een variant op Rothko & ik, het museum & ik, opperde iemand. En een ander: ik help graag bij een 24-uurs opening zodra de deuren weer open mogen. Natuurlijk bereiden we ons alvast voor op een heropening. Ook wij kunnen moeilijk wachten, maar we begrijpen tegelijkertijd dat het nu allemaal stapje voor stapje gaat. Op deze pagina van de nieuwsbrief berichten we dus nog over ons thuismuseum. Wil je deze nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Helemaal onderaan de pagina kun je je inschrijven.

Troostkunst uit Schiedam

Kunst kan een moment van troost bieden en daarom stuurden ruim vijftig Schiedamse kunstenaars op ons verzoek een foto van een kunstwerk. Wij maakten daar een affiche van: Troostkunst uit Schiedam. Waar je ook woont, je kunt nu gratis een poster bestellen. Liever een ansichtkaart? Als je een setje van tien à € 15 koopt, dan steun je de deelnemende kunstenaars extra. Dat klinkt als een win-win-situatie. Met dank aan het De Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen. Bekijk de affiches en hoe je ze bestelt hier. En klik voor de ansichtkaarten hier.

Schiedamse Vrijheidsrok

Doe mee en deel je lapje met verhaal

Samen iets doen, samen oorlogservaringen delen; dat was het idee achter de Nationale Feestrok die veel vrouwen na de Tweede Wereldoorlog zij aan zij in elkaar zetten. Iedere vrouw koos een lapje stof waaraan een verhaal kleefde. In dit herdenkingsjaar kunnen we vanwege het coronavirus niet meer samen achter de naaimachine kruipen. Verhalen delen gaat nog wel, digitaal dan.

 

Resultaat

Stuur een lapje met je verhaal vóór 1 juni 2020. Anita de Groot van het gelijknamige atelier bij ons in de straat maakt er een hedendaagse Schiedamse Vrijheidsrok van. Vanaf 5 mei 2020 kun je het (voorlopige) resultaat in haar etalage bekijken.

 

Om mee te doen, klik je hier.

75 jaar vrijheid in Schiedam

Voor veel mensen heeft het begrip vrijheid nu een andere lading. Maar hoe was het tijdens de Tweede Wereldoorlog? Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid in Schiedam zoeken we alledaagse Schiedamse verhalen over deze periode.

Deel je verhaal

Hoe smaakte de koekjes van de Amerikaanse voedseldroppings? Weet je meer over de politiecommissaris die altijd een zelfgeknutseld kogelvrij vest droeg? Hoe voelde het gebrek aan vrijheid? De tentoonstelling groeit de komende tijd met verhalen. Hoe je je verhaal kunt delen, lees je hier.

Online concert Bach op vrijdag

Een elektronisch cadeautje voor je oren

Iedere eerste vrijdag van de maand geeft stadsorganist Arjen Leistra een lunchconcert op ons historische orgel.

 

De reeks gaat door, ondanks de sluiting van het museum. Er staat Bach op het programma.

 

Vrijdag 1 mei om 12.30 uur is de première. Je kunt het concert hier beluisteren, ook op een later moment. Klik voor het volledige programma hier.

Podcast In de Hoogstraat

Wat maakt onze straat zo bijzonder?

‘Kan een podcast over lokale geschiedenis een niet-local, zoals ik, boeien?’ Het Holland Historisch Tijdschrift stelt deze retorische vraag en beantwoordt ‘m ook: ‘Ik blijf zeker luisteren.’ De eerste afleveringen van de podcastserie In de Hoogstraat staan online. Beluister ze via je podcastkanaal met de zoekterm In Schiedam. Of kijk op de website, klik daarvoor hier. De recensie van het Holland Historisch Tijdschrift lees je hier.

Schiedam in tijden van corona

Margi Geerlinks legt het vast

Een baby en beer achter het raam; het zijn de eerste beelden die kunstenaar Margi Geerlinks maakte op straat in Schiedam. We gaven haar opdracht de stad te fotograferen in tijden van corona. Ze ging langs bij scholen, woonde een begrafenis bij en was erbij toen een coronapatient het ziekenhuis mocht verlaten. Eerder fotografeerde Geerlinks de moeder van Hugo Borst die aan Alzheimer leed. Een deel van de foto’s lieten we vorig jaar in het museum zien onder de titel Ma. Meer over het fotoproject lees je hier.