Niki de Saint Phalle (1930-2002)

Van Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) zijn vooral de kleurrijke Nana’s bekend. Maar in de jaren zestig is zij een radicale vernieuwer met haar geweerschoten op schilderijen.

Nana’s

‘Ik wilde ​mezelf​ volledig tot expressie brengen, met al mijn mogelijkheden waarmee ik dan ook iets zei over de plaats van de vrouw in deze wereld.’

Wereldberoemd zijn de Nana’s van beeldhouwer Niki de Saint Phalle (Neuilly-sur-Seine, 1930 – San Diego, 2002). De kleurrijke vrouwensculpturen zijn een explosie van energie. Het vroege werk van de kunstenares vormt een schril contrast met de Nana’s.

Nouveau Realisme

De Saint Phalle groeit op in een rijke familie, waar zij zich opgesloten voelt. Op vroege
leeftijd trouwt ze met een jeugdvriend en krijgt ze twee kinderen. Haar draai vindt ze echter niet: ze huurt een atelier in Montparnasse en treedt in 1961 als enige vrouw toe tot het Franse Nouveau Réalisme.

Schieten

De Saint Phalle maakt al snel furore met haar ​tirs​, ofwel: geweerschoten. Met een
jachtgeweer schiet zij op met verf gevulde, houten panelen volgeplakt met gevonden
voorwerpen. Ze wil haar schilderijen laten bloeden als een mens. Voor de kunstenaar is het schieten een ontlading, een vorm van therapie. Ze breekt weg uit het verstikkende milieu waarin ze is opgegroeid. ‘Ik schoot op mijn eigen agressie en op het geweld van die periode.’ Het schieten op een schilderij, vaak in het bijzijn van publiek in een galerie of museum, is radicaal vernieuwend.

Niki de Saint Phalle, Editie NR, Nouveau Réaliste, 1973. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.