Nog even dit*

*Ons nieuws van maart 2020

Nu iedereen thuis zit met het hoofd gevuld met één onderwerp, kan het fijn zijn even afstand te nemen van het nieuws.

In deze webversie van de digitale nieuwsbrief nemen we je mee naar onze wereld die ook tijdelijk in isolatie zit. Daarbij denken we aan alle mensen die zijn getroffen en hard werken aan oplossingen. Pas goed op jezelf en sterkte in deze bizarre realiteit. Wellicht ten overvloede: we gaan er nu van uit dat het museum t/m 1 juni is gesloten.

Houd onze website en sociale media in de gaten voor het laatste nieuws. Wil je deze nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Helemaal onderaan de pagina kun je je inschrijven.

In Schiedam

Aflevering 1 staat online

Nederland kent 131 Hoogstraten. Waarom dit weetje? Omdat je ons museum op één daarvan vindt: de Hoogstraat in Schiedam.

Conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart neemt je in een vijfdelige podcast-serie mee langs winkeliers en winkelaars die de straat de afgelopen decennia zagen veranderen.

Wat maakt de Hoogstraat in Schiedam bijzonder? Is de winkelstraat maakbaar of speelt geluk een en pech een rol?

En in hoeverre staat ‘onze straat’ symbool voor andere Nederlandse winkelstraten.

Klik hier voor de trailer en de afleveringen.

e-Concert Bach

De komende tijd online

Iedere eerste vrijdag van de maand geeft stadsorganist Arjen Leistra een lunchconcert op ons historische orgel. Het museum is gesloten, maar het concert gaat door. Er staat Bach op het programma.

De première is vrijdag 3 april om 12.30 uur. Je kunt het concert hier beluisteren. Als je je abonneert, krijg je een melding zodra het online staat.

Klik hier voor het programma, onder andere twee koralen uit de Matthäus Passion.

Stadsorganist Arjen Leistra geeft e-concert vanuit het Stedelijk Museum Schiedam

Jungle, Zoro Feigl

Wat beweegt wat?

Wij zijn enorm trots dat kunstenaar Zoro Feigl dit jaar voor het eerst in een museum groot gaat uitpakken met zijn bewegende installaties. Bijna al het werk maakte hij speciaal voor Schiedam.

Wanneer de tentoonstelling Jungle. Zoro Feigl opent, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Bekijk hier een filmpje, vers uit het atelier. Daarop kun je zien hoe hij werkt.

Meer weten over de tentoonstelling? Klik dan hier.

In het atelier van Zoro Feigl. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Realisme nu

Kunstenaar Jans Muskee tekende dit gezin in hun eigen gang, het grote werk hing ooit in hun woonkamer. Dat moet vreemd zijn geweest, vooral als je de ouders Erik en Paulien en hun twee kinderen, daar gewoon op de bank zag zitten. Erik en Paulien vertelden dat mensen allerlei verhalen bedachten bij wat ze zagen. Dat is het mooie van kunst; er is geen waarheid. Je kunt zelf bedenken wat er gebeurt.

Stuur ons wat jíj denkt dat er aan de hand is. Ons mailadres vind je hier. Een selectie delen we dan via onze sociale media.

Muskee bouwt een tekening zorgvuldig op en schuift dan net zo lang met de ingrediënten tot hij zelf niet meer weet wat de betekenis is. ‘Je hebt schijnbaar alles in de hand en toch gaat het werk aan het einde zijn eigen gang, dat vind ik fascinerend’, zegt hij. Meer kunst in isolatie – isolatiemateriaal – op onze tentoonstelling Realisme nu zie je hier.

Modellen Paulien en Erik bij het werk van Jans Muskee. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Isolatiemateriaal | mensen

Net als veel mensen zitten we de komende tijd thuis achter ons bureau. We werken met ons belangrijkste materiaal: kunst en verhalen uit de stad. Onder de titel isolatiemateriaal zullen we actief zijn op Facebook en Instagram.

Heb je iets in gedachte dat je daar zou willen zien of doen? Laat ons weten waar je naar zoekt. En hoe vaak wil je ons virtueel ontmoeten? Stuur hier je mail.

Isolatiemateriaal | kunst

Nu onze kunst in isolatie zit kun je een deel online bekijken. We beschreven het werk van 35 vrouwen in onze collectie. Van Marina Abramovic tot Efrat Zehavi. Met bekende namen als Charley Toorop en Marlene Dumas. Klik hier voor het isolatiemateriaal en zie hoe verschillend dit talent werkt.