Museumcafé*

*Smeer samen je boterham.

Het museum heeft een bijzonder café waar je betaalt wat je het waard vindt. Het café zit in de 18e eeuwse kapel van het museum.

Op het buffet staan veel lokale producten zoals brood van het Vlaamsch Broodhuys en chocopasta van De Bonte Koe. Smeer zelf je boterham, pak koffie, thee of limonade en schuif aan bij de lange tafels. Kleurplaten? Hebben we ook, maar iedereen kan gewoon op tafel tekenen.

Spectaculaire inrichting van MVRDV en Maarten Spruyt
Tijdens het lunchen is er van alles te zien. Het internationaal bekende architectenbureau MVRDV (bekend van onder andere de Rotterdamse Markthal) heeft de muren van de kapel bekleed met rode kasten, helemaal tot de nok. Op de planken staan kunstwerken en voorwerpen uit onze onze historische collectie, van scheepsmodellen tot klokken. Je kijkt je ogen uit. 

Stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt richtte de kasten in. Maarten werkt voor gerenommeerde musea maar ook voor warenhuis Ikea. In 2017 won hij de ELLE Stijloevre Award.

Vertrouwen
Het concept ‘betaal-wat-je-het-waard-vindt’ is nieuw in de Nederlandse museumwereld. ‘We willen dat mensen zich welkom voelen’, vertelt directeur Deirdre Carasso. En voor wie het zich afvraagt: mensen maken zelden misbruik van ons vertrouwen. En als je iets meer betaalt, dan steun je meteen het museum.

Filosofisch gesprek
Met dank aan het betaal-wat-je-het-waard-vindt-principe raakte een bezoeker met haar kinderen in gesprek over de waarde van geld. ‘Hoeveel verdienen jullie eigenlijk?’, vroegen de tieners aan hun ouders. ‘Hoeveel heb je nodig? Wat kosten dingen?’ Zo werd het zomaar een filosofische lunch.