Marie van Regteren Altena (1868-1958)

Marie van Regteren Altena (1868 –1958) hoort bij de Joffers: welgestelde kunstenaressen die aan de Rijksacademie hebben gestudeerd. Haar stillevens en taferelen zijn opmerkelijk spontaan.

Rijksacademie

Marie van Regteren Altena (Amsterdam, 1868 – Amsterdam, 1958) volgt tijdens haar jeugd schilderlessen van diverse kunstenaars: in de zomer van 1891 bij Geo Poggenbeek en tot 1893 bij Gerard Overman. In dat jaar maakt Van Regteren Altena de overstap naar de Rijksacademie van de Beeldende Kunsten. Na jaren bij haar ouders in Apeldoorn te hebben gewoond, vestigt ze zich in 1917 weer in Amsterdam.

Joffers

In Amsterdam wordt zij omringd door de Amsterdamse Joffers, een groep welgestelde kunstenaressen die allemaal aan de Rijksacademie in Amsterdam hebben gestudeerd. Het leven van binnenshuis maken zij tot hun onderwerpen: stillevens, genretaferelen en portretten.

Marie van Regteren, Stilleven. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Spontaan

Van Regteren Altena behoort tot de Joffers en onderscheidt zich door de spontaniteit in haar schilderijen. Interessant zijn de voorwerpen die zij stapelt tot er een dynamisch spel van lijnen ontstaat. Ook boeken komen vaak voor in haar schilderijen. Dat wordt ongetwijfeld ingegeven door het feit dat Van Regteren Altena veel leest.