Gevaar van boven*

*Bommen en luchtbescherming.

In 1937 richt de gemeente Schiedam de Luchtbeschermingsdienst op.

Luchtbeschermingsdienst

Uit een artikel in de Nieuwe Schiedamse Courant blijkt dat er op nationaal niveau al in 1927 wordt nagedacht over het oprichten van dit soort gemeentelijke diensten. In Schiedam kon al het gemeentepersoneel vrijwillig lid worden van de Luchtbeschermingsdienst. De dienst zat in de rechtervleugel van het huidige museumgebouw aan de Hoogstraat.

Oefening in Kethel

De leden oefende onder andere het gebruik van het gasmasker. Ook hielden ze verduisteringsoefeningen, onder andere in 1938 in Kethel. De stad moest aardedonker zijn zodat vijandelijke vliegtuigen niets konden zien. Tijdens de bezetting ging het werk van de Luchtbeschermingsdienst door al was de verduistering nu in opdracht van de Duitsers. Vooral de Rotterdamse haven en de scheepswerven in Schiedam vormden een doelwit van de geallieerde bommenwerpers.

Armband

Deze armbanden maken deel uit van het uniform van de Schiedamse Luchtbeschermingsdienst, opgericht in 1937 tijdens de toenemende oorlogsdreiging. De medewerkers kregen E.H.B.O.-training en leerden hoe ze brandjes moesten blussen. Ook beschermden ze de stad bij bombardementen. Tijdens de bezetting voerde de Luchtbeschermingsdienst ’s nachts patrouilles uit. Ze controleerden of mensen hun huizen goed hadden verduisterd. De Duitse bezetter had dat verplicht. In het donker konden de geallieerde bommenwerpers niet zo gemakkelijk hun doelwit vinden.