L.A. Raeven (1971)

L.A. Raeven (1971) is de eeneiige tweeling Liesbeth en Angelique. Alles wat de zussen in hun leven meemaken, gebruiken ze in hun kunst; bijvoorbeeld hun extreem magere lichamen als ze aan anorexia lijden.

Anorexia

Het werk van L.A. Raeven (Heerlen, 1971) gaat je niet in de koude kleren zitten. Liesbeth en Angelique, een eeneiige tweeling, lijden vanaf hun puberteit tegelijkertijd aan anorexia. Apart gaan wonen lijkt de oplossing, maar wanneer de twee een tijdje niet bij elkaar zijn, volgen er paniekaanvallen. Ze komen weer samen en gaan aan de slag als kunstenaarsduo.

L.A. Raeven, Mindshare, 2007. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Maakbaarheid

De maakbaarheid van en obsessie met het menselijk lichaam loopt nog steeds als een rode draad door hun werk. Die fascinatie wordt nog versterkt door hun streven naar perfectie, veroorzaakt door de anorexia.

Direct

Alles wat de zussen in hun leven meemaken, gebruiken ze in hun kunst. Je maakt direct kennis met ze. Wanneer ze aan anorexia lijden, filmen ze hun extreem magere lichamen. Later filmen ze hun exact gelijke eet- en drinkgewoonten. Ze brengen zichzelf in beeld op een directe manier. Ook op momenten dat het slecht met hen gaat. Mede daardoor wordt hun werk wel – onterecht – als choquerend of morbide gezien.