Podcast In de Hoogstraat*

*Ontdek de verhalen van een straat, in een stad.

De podcastserie In Schiedam viert de schoonheid van het alledaagse. Het is een ontdekkingstocht voor mensen die de stad wel of niet kennen.

Verhalen

Elk seizoen nemen we je mee langs Schiedammers die vertellen over hun leven, hun dromen en angsten. De podcast doet niet aan hokjes en doorkruist de stad.

Seizoen 1

Er zijn 131 Hoogstraten in Nederland. Wat maakt de Hoogstraat in Schiedam dan zo bijzonder? Net zoals heel veel Nederlandse winkelstraten, heeft de Hoogstraat in Schiedam het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Na grote leegstand gaat het nu weer beter. Mensen vertellen verhalen over een straat, in een stad, waar – niet toevallig – het museum aan zit. De staat staat symbool voor veel andere Nederlandse winkelstraten.

Geluk, pech?

Conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart neemt je mee langs winkeliers en winkelaars die de straat hebben zien veranderen. Wie bepaalt hoe de straat eruitziet? En is een winkelstraat maakbaar, of speelt geluk (of pech) ook een rol? Er zijn vijf afleveringen. Vanaf 27 maart 2020 hoor je elke vrijdag een nieuwe podcast.

Trailer

Aflevering 1: Je kon er over de hoofden lopen
Als je een Schiedammer vraagt hoe de Hoogstraat vroeger was, dan krijg je te horen: ‘Je kon er over de hoofden lopen, zo druk.’ De Hoogstraat is één van de oudste straten van Schiedam en begon als plek waar mensen woonden en hun boodschappen deden, maar waar ook pakhuizen te vinden waren. Later werd het een winkelstraat, al werden de smalle pandjes snel te klein voor ondernemers die verder wilden groeien. In deze aflevering onderzoeken we hoe de straat veranderd is en horen we hoe groot de invloed was van het bombardement op Rotterdam op het reilen en zeilen in deze Schiedamse winkelstraat.

Klik hier voor meer informatie over deze aflevering en een transcriptie van de tekst.

Beluister hieronder aflevering 1.

Aflevering 2: Beginnen in Schiedam
Na het bombardement van Rotterdam in mei 1940 kwam Minderop & Zonen naar de Hoogstraat van Schiedam. Tijdelijk, zo was het plan… Vandaag de dag zetten Judy en Miranda met hun koffie- en theewinkede traditie van Minderop voort.

Jan en Paul introduceerden in de jaren ’80 een radicaal nieuwe vorm van ondernemerschap. Vanuit de smalste klerenwinkel van Nederland bouwden ze een klein imperium op de Hoogstraat. Ondernemerschap vraagt enthousiasme, creativiteit en aanpassingsvermogen, maar zonder klanten kom je niet ver.

Beluister hieronder aflevering 2.

Aflevering 3: Ode aan de makers

Aflevering 3 verschijnt op 10 april 2020.