Frieda Hunziker (1908-1966)

Frieda Hunziker (1908 – 1966) hanteert een geometrisch abstracte, maar vrije beeldtaal. In 1947 richt ze met elf andere kunstenaars Vrij Beelden op.

Tekenlerares

Frieda Hunziker (Amsterdam, 1908 – Amsterdam, 1966) is, na een opleiding aan het
Rijksinstituut voor Tekenleraren in Amsterdam, dertig jaar lang actief als tekenlerares. In de jaren dertig begint ze met schilderen. Aanvankelijk werkt ze in een vereenvoudigd realistische stijl, maar ze gaat steeds abstracter schilderen.

Frieda Hunziker, Indigo Mood. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Felle kleuren

In 1948 is zij helemaal op abstractie overgestapt. Haar doeken zijn opgebouwd uit strepen en vlakken, met de verf aangebracht in dikke lagen over elkaar. Een reis naar Curaçao, die ze drie jaar later maakt, heeft als effect dat zij nog fellere kleuren gaat gebruiken. Haar geometrisch abstracte beeldtaal is vrijer dan die van tijdgenoten als Karel Appel.

Frieda Hunziker, Landschap, 1963. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Vrije beelden

Hunziker is in haar tijd een belangrijke figuur binnen de Nederlandse kunstwereld. In 1947 richt zij, samen met elf andere kunstenaars, de kunstenaarsgroep Vrij Beelden op. Die staat voor een soort kunst die minder aan regels is gebonden. Hunziker geeft veel lezingen en rondleidingen, om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de beleving van abstracte kunst.