Evi Vingerling (1979)

Evi Vingerling (1979) wint in 2012 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. In haar abstracte doeken experimenteert zij met de waarneming.

Wat overblijft

Evi Vingerling (1979) volgt haar opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie van
Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2012 wint zij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Haar werk gaat niet zomaar over schilderen. ‘Alles wat benoemd kan worden, haal ik weg. Wat overblijft, schilder ik.’

Vrijheid

Ze benadrukt dat haar werken geen gaten in de muur zijn, ofwel afbeeldingen van de buitenwereld. Je moet de vrijheid in haar doeken voelen. In haar, vaak tweekleurige, doeken experimenteert Vingerling met de waarneming. Je ogen worden over de strakke doeken geleid, zonder dat je blik door één specifiek onderdeel wordt gegrepen.

Evi Vingerling, Zonder titel, 2013. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Eigen waarneming

Hoewel het werk abstract is, valt er altijd wel iets herkenbaars in te ontdekken. Dat kan variëren van lichtexplosies tot bloemen en planten; dat hangt deels van je eigen waarneming af. Want zijn die penseelstreken op doek nu bloemenblaadjes, of verbeeld je het je maar?