Elspeth Diederix (1971)

Elspeth Diederix (1971) wint in 2002 de Prix de Rome voor Fotografie. Haar foto’s van schijnbaar alledaagse schoonheid zet ze met enorme nauwkeurigheid in scène.

Alledaagse schoonheid

Elspeth Diederix (1971) wordt geboren in Nairobi, Kenia en groeit op in Colombia. Ze
studeert aan de Gerrit Rietveld Academie en is resident aan de Rijksacademie. In 2002 wint ze de Prix de Rome voor Fotografie, wat haar internationale bekendheid oplevert. In haar foto’s wacht ze, zo zegt zij zelf, ‘op het moment waarop de alledaagse fenomenen hun vertrouwde verschijningsvorm verliezen en daardoor pas werkelijk zichtbaar worden’.

Miracle Garden

Met een enorme nauwkeurigheid zet Diederix elke foto in scène. Door het vele reizen in haar jeugd krijgt ze de liefde voor landschap en natuur met de paplepel ingegoten. Daarnaast houdt ze van tuinieren en duiken, wat je herkent in haar foto’s. Ze legt de wondere wereld van onderzeese bloemen in een aquarium vast, maar trekt ook met de camera door haar Miracle Garden.

Elspeth Diederix, Colorshape, 2017. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.

Dromerige foto’s

The Miracle Garden is een openbare bloementuin, gecreëerd door Diederix, die er ook haar atelier heeft. De meest schitterende bloemen bloeien er, waar ze dromerige foto’s van maakt zónder ze digitaal te bewerken. Zo ontstaat er een zachte wereld vol sublieme schoonheid.

Elspeth Diederix, Shape Two, 2017. Collectie: Stedelijk Museum Schiedam.