Een panorama bouwen doe je niet zomaar even*

*Dank jullie wel.

Ruim twee jaar is er gewerkt aan het tot stand brengen van het Panorama Schiedam. Dat deed het Stedelijk Museum Schiedam niet alleen. Zowel voor de vorm als voor de inhoud zijn er vele mensen die hebben meegedacht en meegewerkt.

Het museum riep de hulp in van decorontwerpers: Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen. Zij bedenken normaalgesproken de decors voor grote theaterproducties. Daarvoor werken ze met een team van specialisten, op het gebied van bouwen, geluid en licht. Ze brachten de beste mensen die ze kennen met zich mee om Panorama Schiedam tot stand te brengen.

Scherpe keuzes waren nodig: welke verhalen vertel je wel, en welke niet? Welke bronnen kunnen we raadplegen en zijn er misschien nieuwe kanten van een verhaal die nog nooit belicht zijn? En ook: welke historische voorwerpen willen we een plek geven in de presentatie? In Schiedam zijn veel mensen die ons verhalen vertelden, hielpen dingen uit te zoeken, of die hun kennis met ons wilden delen.

De productie van het Panorama Schiedam heeft ruim anderhalf jaar geduurd. Na de eerste schetsen en proefopstellingen, is het Panorama Schiedam eerst op ware grootte opgebouwd in de werkplaats van Ruimtetijd. Dat was nodig omdat het museum zelf nog in renovatie was. Daarna is het geheel naar Schiedam verplaatst, opnieuw opgebouwd en is er verder gewerkt aan de detaillering, het geluid en het licht. Nu, vanaf 14 mei 2022, is het Panorama Schiedam dan eindelijk voor het publiek te bezoeken.

Hieronder lees je wie er allemaal heeft meegewerkt.

Inhoud en samenstelling:
Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis Stedelijk Museum Schiedam
Catrien Schreuder, hoofd collecties en tentoonstellingen, Stedelijk Museum Schiedam.

Concept en artistiek ontwerp:
Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen (Marloes en Wikke)

Projectleiding & productie:

Siemen van der Werf (Ruimtetijd), Leonie Baars, Annemieke Olthuijs (Stedelijk Museum Schiedam), Floortje Halters.

Research:
Floor Hakstege (stage), Dennis van Holten (stage), Suzanne Kluver

Advies historische research:
Merel Blok, Jasper de Bruin, Peter Heijnsbroek, Sjef Henderickx, Henk Hettinga, Beau van ’t Hoen, Han van der Horst, Rob van Klaarwater, Ineke van Klaarwater, Lidwien Meijer, Jurrien Moree, Caroline Nieuwendijk, Herman Noordegraaf, Henk Slechte, Hans van der Sloot, Paul Sporken, Parham Rahimzadeh, Jan Willem Verkaik, Annette de Wit, Historische Vereniging Schiedam, Gemeentearchief Schiedam, Nationaal Jenevermuseum, Stichting De Schiedamse Molens, Werkgroep Kethel.

Maquette bouw en rekwisieten:
Juliette Mout

Illustraties:
Josje Marie Vrolijk

Grafisch ontwerp:
Maarten Brandenburg

Lichtontwerp:
Yuri Schreuders

Geluidontwerp:
Rik Elstgeest

Technische productie:
Martijn Nieuwenburg, Titus Duitshof (stage)

Uitvoerend ontwerper en realisatie:
Oscar van Raaij (Ruimtetijd)

Bouw | Ruimtetijd:
Guido Bevers, Tamar Blom, Sebastiaan van de Mortel, Miguel Rodriguez

Schilders:
Merijne Spits, Roos Minten, Nona Mooij, Veerle van der Veer

Assistenten Marloes en Wikke:
Noa Helder, Mikki de Gier (stage), Willem van der Hoek, Leoni Pirenne (stage), Marija Prosheva (stage), Berber Struiksma (stage)

Zakelijke leiding Marloes en Wikke:
Carry Hendriks

Maquette assistenten
Juliet Campfens, Esther de Ruiter, Lybrich Wieringa, Han Ruiz Buhrs, Imke Bogers, Britte Koolen, Jip Moeken

Vertalingen:
Jack Eden

Marketing:
Sandra van Dongen i.s.m. team Stedelijk Museum Schiedam.

Stemacteurs:
Guido Bakkers, Andrea Hoogstraten, Rob van Klaarwater, Ineke van Klaarwater, Suzanne Kluver, Jan van der Meulen, Jack de Prenter, Jan Willem Verkaik. Met dank aan Jeneverie ’t Spul in Schiedam.

Bruiklenen:
Boris Beijen, Gemeentearchief Schiedam, Jan Roeling , Maritiem Museum Rotterdam, Museum Vlaardingen, Provinciaal Archeologisch Depot, M.J. van der Vaart

Schenkingen:
C. Dekker, J. Dekker, Firma A.H. Ris sr., Gemeentewerken Schiedam, Frits Koeten, Stichting Erfgoed Werf Gusto, Inge van Touw-Koeten, Vereenigde Glasfabrieken Schiedam

Panorama Schiedam is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van:
Gemeente Schiedam, VriendenLoterij, Provincie Zuid-Holland – erfgoedlijn Trekvaarten, Prins Bernhard Cultuurfonds