Charlotte van Pallandt (1898-1997)

Charlotte van Pallandt (Arnhem 1898 – Noordwijk 1997) is aanvankelijk schilderes, maar geniet later succes als beeldhouwer. Ze maakt naam met haar bronzen beeld van koningin Wilhelmina.

Beeldhouwen

‘Gezelligheid en comfort zijn grote vijanden van creativiteit.’

Charlotte van Pallandt kan als schilder haar draai niet vinden. In Parijs, haar tweede thuis, gaat ze in de leer bij de Franse kubist André Lhote. Door zijn compositielessen raakt Van Pallandt juist geïnteresseerd in de beeldhouwkunst. Ze hangt haar penselen aan de wilgen en volgt beeldhouwlessen aan de Académie Ranson in Parijs.

Koningin Wilhelmina

Wanneer zij op 41-jarige leeftijd terugkeert naar Nederland, begint hier pas haar carrière. Maar haar werk blijft niet onopgemerkt: in 1958 mag ze Nederland vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. Landelijk krijgt ze bekendheid met het bronzen beeld van koningin Wilhelmina.

Beste portrettist

Van Pallandt laat het geweld van het modernisme aan zich voorbijgaan. Haar bustes en naakten worden gekenmerkt door grote vaardigheid. Ze wordt dan ook een van Nederlands beste portrettisten genoemd. Hoewel je haar werk niet abstract kunt noemen, spelen vlakken en volumes een belangrijke rol in haar werk. De natuur blijft haar grote inspiratiebron.