Charley Toorop (1891-1955)

Charley Toorop (Katwijk 1891 – Bergen 1955) is de dochter van de bekende schilder Jan Toorop. Ze is autodidact en schildert graag hardwerkende arbeiders. Vanaf de jaren dertig maakt ze voornamelijk zelfportretten en portretten van haar kinderen en kennissen. Kenmerkend voor haar personages zijn hun grote ogen en indringende manier van kijken.

Hardwerkende arbeiders

Charley Toorop maakt op jonge leeftijd kennis met het kunstenaarsnetwerk van haar vader, de bekende schilder Jan Toorop. Het gezin Toorop brengt de zomers door in het Zeeuwse Domburg, waar Charley onder anderen kunstschilder Jacoba van Heemskerck leert kennen. Toorop is als schilder autodidact. In de loop der jaren schudt ze haar vaders invloed af en vindt ze haar eigen stijl. Het liefst schildert ze hardwerkende arbeiders, op een directe, ‘eerlijke’ manier. Het is hun ruwheid die haar aantrekt.

Confronterend

Vanaf de jaren dertig schildert ze voornamelijk zelfportretten en portretten van haar kinderen en kennissen. Haar schilderijen zijn niet echt gemakkelijk om naar te kijken. De grote ogen en indringende manier van kijken, waarvoor ze inspiratie vindt in Egyptische mummieportretten, zijn confronterend.

Grote namen

Al vroeg exposeert Toorop met internationaal toonaangevende kunstenaars, zoals Pablo Picasso en Paul Cézanne. Ook ‘kunstpaus’ H.P. Bremmer interesseert zich voor haar werk; hij is een invloedrijke adviseur voor verzamelaars. Voor het grote publiek fungeert hij als gids in de wereld van de moderne kunst. Charley Toorop vindt de meeste waardering in Nederland.