Buurtplaatjes XL*

*Geef je nu op als ‘plaatje’

We breiden de Buurtplaatjes-actie van kunstenaar Maarten Bel uit naar heel Schiedam.

Afgelopen zomer konden mensen in Schiedam-Oost zichzelf en andere buurtbewoners sparen en in een stickerboek plakken. Ze kregen de ‘plaatjes’ als ze langsgingen bij verschillende lokale ondernemers. ‘Vanwege het grote succes loopt het Buurtplaatjes-project volgend jaar ook in andere wijken’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. Schiedammers die als ‘plaatje’ mee willen doen, kunnen zich in het Centrum, Nieuwland en Noord nog tot het einde van dit jaar opgeven. De spaaractie van de Buurtplaatjes XL gaat in Zuid/West lopen vanaf 1 februari 2022. De andere wijken volgen daarna.

Aanmeldformulier voor:
Schiedam-Nieuwland
Schiedam-Centrum
Schiedam-Noord

 Andere steden

‘Schiedammers die niet in Oost wonen, lieten ons vanaf het begin weten dat ze het zo jammer vonden dat ze niet mee konden doen’, zegt De Haij. ‘We kregen zelfs vragen van mensen in andere steden. Die enthousiaste reacties hebben ons doen beslissen om in alle wijken van Schiedam met de Buurtplaatjes aan de slag te gaan.’ De Buurtplaatjes is een idee van kunstenaar Maarten Bel.

Ontmoeten

‘Doordat mensen elkaar sparen leren ze elkaar kennen en ontmoeten ze elkaar’, zegt hij. Net als bij de voetbalplaatjes kun je de Buurtplaatjes in verschillende categorieën plakken, denk bv aan Mensen die hun dromen onthouden of Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn. ‘Dankzij die verschillende categorieën ontdekken mensen dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.’ 

Halloween

Voor de Buurtplaatjes XL maakt het museum vier nieuwe stickerboeken; enkele wijken worden gecombineerd. Er komen nieuwe categorieën die ook inspelen op de verschillende buurten, denk aan Mensen die losgaan op hun Halloween-outfit. Het feest waarbij je je ‘griezelig’ verkleedt, is ‘een groot ding’ in Schiedam-Zuid. De stickerboeken zijn verkrijgbaar bij lokale ondernemers.

Dit wil je weten

Wil je nog meedoen aan de Buurtplaatjes XL? Als je in Schiedam-Centrum, Schiedam-Nieuwland of Schiedam-Noord woont, dan kan dat. Vul het formulier in of mail naar plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl en vermeld in welke wijk je woont. Goed om te weten: de kans bestaat dat meer mensen zich opgeven dan er plek is. Dus (helaas): als je je opgeeft, doe je niet automatisch mee. Alle deelnemers krijgen de foto van het ‘plaatje’ cadeautje per mail. De tweede fotosessie is in januari 2022 in de (gecombineerde)wijk waar je woont. De Buurtplaatjes XL-spaaractie gaat als eerste in Zuid/West lopen van 1 februari 2022. De andere wijken zullen daarop volgen.

Meer lezen? Dat kan hier.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, VSB fonds, Mondriaan Fonds, VriendenloterijFonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds, SDAM