Buurtplaatjes XL verder lezen*

*Leuk om te weten.

We breiden de Buurtplaatjes van kunstenaar Maarten Bel uit naar heel Schiedam. Eerder liep de de spaaractie in Schiedam-Oost.

Halloween

Aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost deden meer dan negentig mensen en een kat mee. Er waren 100.000 stickers, verschillende ruilmiddagen, een verhalenavond en een ontbijt, geïnspireerd op de categorie Mensen die het liefst met een warm maal ontbijten. Voor de Buurtplaatjes XL maakt het museum vier nieuwe stickerboeken; enkele wijken worden gecombineerd. Er komen nieuwe categorieën die ook inspelen op de verschillende buurten, denk aan Mensen die losgaan op hun Halloween-outfit. Het feest waarbij je je ‘griezelig’ verkleedt, is ‘een groot ding’ in Schiedam-Zuid.

Tropische tuin

De plaatjes en stickerboeken zijn verkrijgbaar bij lokale ondernemers. Ondernemers die mee willen doen aan de Buurtplaatjes XL kunnen zich ook opgeven. In Schiedam-Oost deden onder andere een kapper, buurtsuper en autobedrijf mee. In het boek kon je meer lezen, onder andere over de bijzondere dingen die ze hadden meegemaakt. Zo vertelde Herman van Iris Bloemsierkunst over een man die nog twee maanden te leven had. Zijn laatste wens bestond uit sterven in een tropische tuin. ‘Dus hebben wij heel zijn huis omgetoverd. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.’

Leuke hond 

De deelnemers aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost kregen veel reacties. ‘Onbekende mensen die hier langsrijden zeggen soms dat ze mijn plaatje hebben’, vertelde Lennox (10) aan het NOS Jeugdjournaal. ‘Ik heb zo echt veel mensen leren kennen.’ Jolanda, de vrouw van ondernemer Ed Coster waar je het stickerboek en plaatjes kon krijgen, vertelt dat er ineens allemaal kinderen kwamen. ‘Ze zeiden: ‘wat ziet jullie ruimte er mooi uit! Wat een leuke hond hebben jullie! Wat een leuke spullen!’ We dachten: wat gebeurt er nou? Blijkt dat Maarten ze dat op school heeft geleerd; van complimentjes krijg je meer plaatjes.’

Pop-up

In het Stedelijk Museum Schiedam kun je terecht voor kunst en stadsgeschiedenis én ontmoetingen. Vanwege een grote gemeentelijke renovatie is het museumgebouw tot het voorjaar gesloten en duikt het museum elders in de stad op. Na het Kijkdepot in de Havenkerk en de Stadscocon in de Sint Janskerk opent half oktober de tentoonstelling Glashard op het terrein van de Glasfabriek. Daar zie je werk van kunstenaars met wortels in de graffiti-scene. Met het project Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer programmeert het museum in september en oktober 2021 ook bij de Kansenfabriek in Schiedam.