Anne Wenzel wint een tentoonstelling*

*En dat deed ze met boksen.

Beeldend kunstenaar Anne Wenzel heeft de bokswedstrijd tegen museumdirecteur Deirdre Carasso gewonnen. Ze stonden zaterdagavond 14 september tegenover elkaar in de ring van het museum.

De krachtmeting vormde het slot van een serie amateur bokswedstrijden. ‘Ik ben blij dat de kunst heeft gewonnen’, zei Carasso na afloop. Wenzel vond dat er geen verliezers waren en overhandigde alle deelnemers en haar trainers een medaille, een kunstwerk dat ze speciaal voor de gelegenheid had gemaakt. Wenzels werk is nu te zien op de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie.

Boksweekend

De bokswedstrijd vormde onderdeel van het Boksvereniging De Haan Memorial weekend op 14 en 15 september met boksen, kunst en verhalen. In het museum zijn lezingen en bokswedstrijden, onder andere een boksclinic voor kinderen van Europees kampioen Nouchka Fontijn. Het is Open Huis bij Boksschool De Haan aan de Lange Haven in Schiedam. De school, sinds 1957 gevestigd in het voormalige badhuis, is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis. Daarmee sluit de memorial aan bij het Open Monumenten weekend.

Anne Wenzel (l) en Deirdre Carasso. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Artistiek de ring in

Dankzij haar overwinning mag Wenzel nu artistiek de ring in. Ze krijgt carte blanche op één verdieping in het museum. De kunstenaar mag aangeven wanneer ze daar klaar voor is. Aan de bokswedstrijd zaterdagavond ging een training van acht maanden vooraf. Carasso trainde al bij Boksschool De Haan toen haar trainer haar uitdaagde mee te doen aan een wedstrijd. Carasso: ‘We doen dingen samen met de stad. En samenwerkingen werken alleen als je allebei echt betrokken bent, er iets op het spel staat.’ Vrij intuïtief vroeg ze Wenzel die nooit eerder had gebokst maar al lang een fascinatie voor de sport koesterde.

Vrouwelijke variant

Er bestaat een relatie tussen kunst en boksen. De Amerikaanse kunstenaars Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat namen het tegen elkaar op. In Europa bokste museumdirecteur Jan Hoet, evenals kunstenaars als Armando en Joseph Beuys. En nu is er – in het jaar van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht – een vrouwelijke variant met de wedstrijd tussen Carasso en Wenzel.

Drama

Boksen is een sport die bij uitstek drama brengt: liefde, haat, triomf, neergang, schuld en boete. De schone schijn kan niet worden opgehouden. Zoals boksliefhebber en schrijver Hugo Claus zei: ‘De combinatie van gratie, intelligentie, adel, wreedheid, lafheid die kan ontstaan in 30 seconden is mij meer waard dan een literaire gebeurtenis.’