Te doen

Theatrale lezing met Arne Hendriks*

*Woensdag 29 juni in De Bibliotheek Schiedam.

Kan het lichaam kleiner? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn de gevolgen? Kunstenaar/onderzoeker Arne Hendriks komt woensdag 29 juni 2022 naar Schiedam, als onderdeel van zijn lezingentournee The Incredible Shrinking Man. Daarbij presenteert hij zijn onderzoek naar de mogelijkheid om een mens te creëren van 50 centimeter, een mens die beter op aarde past. Zijn onderzoek begon 15 jaar geleden. De lezing begint om 20.00 uur in De Bibliotheek Schiedam en kost € 5,00. Reserveren kan via deze link

Bloedserieus
In de lezing, die t/m eind oktober door het land trekt, deelt Hendriks samen met actrice Isil Vos zijn visie en kennis over krimp. Krimp van ons grondstof- en energieverbruik, onze reislust, onze agenda’s en zelfs dus ons lichaam. Hij maakt het publiek op serieuze én ontregelende wijze deelgenoot van de dilemma’s, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Hendriks betoogt dat we de wereld kunnen redden door kleiner te worden. Een grapje? Nee, Hendriks, zelf 1,95m lang, is bloedserieus.

The Incredible Shrinking Man

Future Concepts Award
Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. Het belang van het onderzoek wordt inmiddels erkend door wetenschappers en kunstenaars. De wens om te krimpen staat hierbij centraal. Om tot verandering te komen, moeten we ons eerst kunnen voorstellen dat iets kan veranderen en dat ook willen. Kunnen we met net zoveel passie verlangen naar minder?

Initiatiefnemers
De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, i, samenwerking met Arne Hendriks, actrice Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, het VriendenLoterij Fonds en het Pauwhof Fonds. De lezing op 29 juni wordt georganiseerd door De Bibliotheek Schiedam in samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam.

Over Arne Hendriks
Arne Hendriks is onderzoeker, kunstenaar en kunsthistoricus. Op speculatieve wijze onderzoekt hij, gevraagd en ongevraagd, de huidige en toekomstige relatie tussen homo sapiens en de aarde. Hij verdeelt zijn tijd tussen het krimpen van de mens, artistiek-wetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei, het bouwen van een eiland van vet en de toekomst van werk. Daarnaast geeft Hendriks les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Momenteel doet Hendriks bij de WUR (Wageningen University & Research) in residence onderzoek naar de eiwittransitie.

Arne Hendriks. Fotografie: Peter Lipton