Te doen

Filmvertoning ‘Entre deux mondes’*

*Bij Wenneker cinema, Schiedam

Op initiatief van kunstenaar Narges Mohammadi is op 7 februari in Wenneker Cinema in Schiedam de film Entre Deux Mondes te zien. Aanleiding is haar tentoonstelling Onzichtbare handen, die nog tot en met 10 april te zien is in het museum. Zowel de film als de tentoonstelling brengen een ode aan mensen die schoonmaakwerk verrichten. De filmavond is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam en Wenneker Cinema, en wordt ingeleid door de kunstenaar zelf.

Over de film
Entre deux mondes (2021) van de Franse regisseur Emmanuel Carrère is een liefdevol portret van arbeiders die voor de samenleving onzichtbaar zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit een schrijfster – een rol van Juliette Binoche – die aan de slag gaat als schoonmaakster op een passagiersschip. Een treffende parallel met het project van Narges Mohammadi.

Bewustwording
Narges Mohammadi heeft de filmavond geïnitieerd als een extra moment van reflectie. En, zo zegt ze zelf, ‘bewustwording dat het zo echt niet langer kan’. Narges Mohammadi liep tijdens het werk als schoonmaker regelmatig tegen een muur aan, zo beschrijft ze onder andere in een dagboek dat deel uitmaakt van haar tentoonstelling. Ze beschrijft daarin de gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid en verslagenheid die ze ervaart. Het werk is onpersoonlijk, de omstandigheden waarin ze haar cliënten aantreft, fysiek of emotioneel, zijn soms schokkend. Regelmatig ervaart ze discriminatie tijdens het werk. Vanwege haar culturele identiteit, maar ook omdat er in brede zin in onze maatschappij wordt neergekeken op deze toch heel belangrijke beroepsgroep.

Heb jij ervaring in de thuiszorg?

We nodigen graag mensen uit die hun ervaringen met de aanwezigen willen delen tijdens de voorbespreking van de film. Je mag dan gratis naar de film en bent welkom om de tentoonstelling Onzichtbare handen in het museum een keer kosteloos te komen bezoeken. Dus heb jij ervaring met werken in de thuiszorg of als schoonmaakhulp en wil je hier op 7 februari 2023 graag iets over vertellen? Stuur dan een mailtje naar milou@stedelijkmuseumschiedam.nl en vertel daarin kort wie je bent en wat jouw verhaal is.

Dit wil je weten

  • Locatie: Wenneker Cinema, Vijgensteeg 2, Schiedam
  • Tickets via Wenneker Cinema
  • 19.30 uur inloop, 20.00 uur aanvang programma.
  • De film wordt kort ingeleid door Stedelijk Museum Schiedam directeur Anne de Haij en kunstenaar Narges Mohammadi