Symposium*

*Cultuur van, door en voor iedereen.

11 februari 2019, 10.30-18.00 uur

Oprecht en intensief samenwerken met het publiek – noem het co-creatie of participatie – is één van de manieren waarop musea, bibliotheken, theaters, orkesten en andere culturele instellingen proberen om de samenhang tussen cultuur en maatschappij te vergroten. Ook buiten de gevestigde orde om ontstaan allerlei fantastische initiatieven met hetzelfde doel.

Dit symposium biedt je een kijkje in de keukens van ervaren praktijktijgers en zoekende organisaties. Zij vertellen over de realiteit van de welbedoelde maar vreselijke vergissingen, hoe je een dialoog voert met de stad, alternatieve circuits, bewoners, amateurs en bestaande initiatieven, hoe je contact maakt en voorkomt dat je zelf te veel invult, en over verkeerde aannames en weerbarstigheid van de oude patronen.

Deze dag geeft je de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en ondersteunt je in je poging en ambitie om je deze missie eigen te maken. En het biedt gelegenheid om in kleiner gezelschap ervaringen, vragen en antwoorden met elkaar te delen.

Voor wie?
Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in creatief community werk. Van ervaringsdeskundigen die nieuwsgierig blijven naar de lessen van anderen, tot instellingen die graag willen weten hoe het op andere plekken werkt. Dus voor de pioniers en freelancers, directeuren en medewerkers van musea en podia, jonge makers/denkers die op zoek zijn naar een nieuw werkveld, onderwijsontwikkelaars, fondsen die de maatschappelijke rol van de culturele sector willen ondersteunen en beleidsmakers die vanuit gemeentes kijken naar de samenhang tussen kunst en cultuur en community.

Met medewerking van o.a.:
• Daniëlle Arets, associate lector Journalistiek en Innovatie Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg & Design Academy Eindhoven
• Ischa Arnoldus, hoofd afdeling programma, culturele en commerciële zaken Schouwburg Deventer
• Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam
• Mohamed Chohabi, wijkmanager van Moerwijk en Morgenstond, tot 2018 programmamanager Schilderswijk, Den Haag
• Zoë Cochia, oprichter Niffo Galerie / Recycle Studio, Rotterdam
• Janny Donker, journaliste, theaterdirecteur, onderzoeker Urban is anders, toch?
• Gabriel Erlach, presentatrice van o.a. U in de Wijk en social project ondernemer, Utrecht
• Diana Krabbendam, (mede)oprichter en directeur The Beach, Amsterdam
• Mieke van der Linden, creative producer De Doelen, baas Dogparade 010, Rotterdam
• Linda Malherbe, (mede)initiatiefnemer en curator Verhalenhuis Belvédère, Rotterdam
• Raj Mohan, zanger en dichter
• Wineke van Muiswinkel, radiomaker en projectleider kunst in de openbare ruimte
• Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag
• Roland Smit, ontwerper en oprichter Studio Ro Smit

Stedelijk Museum Schiedam
Deze dag wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Schiedam. Dit heeft zichzelf tot doel gesteld om met het driejarig project Mijn Schiedam een museum te worden dat zich openstelt voor Schiedammers. OF/BY/FOR ALL – om het te labelen in de terminologie van de museumpionier Nina Simon. Het museum maakt onderdeel uit van de ‘first wave’ van deze gelijknamige internationale beweging (www.ofbyforall.org).

Deelname
Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je snel op via info@stedelijkmuseumschiedam.nl.
Als je studeert is deelname € 25, anders € 45. Inclusief koffie/thee, lunch en soep na afloop. Je deelname is pas definitief nadat je dit bedrag hebt overgemaakt op rekeningnummer NL14 RABO0111503728 t.n.v. Stedelijk Museum Schiedam o.v.v. symposium 11 februari 2019.

Volgeboekt, binnen 1 1/2 dag. We zijn op zoek naar extra ruimte. Meld je aan voor op de wachtlijst, dan informeren we je of je het symposium toch kan bijwonen.

Met dank aan
Dit symposium wordt, via het project Mijn Schiedam, mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Bankgiro Loterij Fonds en het Mondriaan Fonds.