Seminar: Het museum als klaslokaal*

*Voor Schiedamse docenten in het primair- en voortgezet onderwijs.

Do 15 april 2021, 17.00 - 20.00 uur, in het Kijkdepot

Kunnen we het klaslokaal vergroten door er het museum aan toe te voegen? Het seminar blikt vooruit op het onderwijsaanbod bij het Diorama Schiedam vanaf eind 2021: een vaste plek voor de geschiedenis van Schiedam in het heropende Stedelijk Museum Schiedam.

Kijkdepot Schiedam. Fotografie: Thomas Nondh Jansen

Met je klas door tijd en ruimte reizen, de tijd en ruimte van je eigen stad. Met je klas verhalen horen die niet over de ander, maar over jezelf gaan. Ontdekken hoe tijd en ruimte in een stad allesbepalend zijn voor de cultuur die zich daar ontwikkelt. Hoe klein je ook bent, je bent altijd honderd keer groter dan de grootste molen. Hoe kort je er ook maar bent, in tien minuten overzie je eeuwen van de geschiedenis van je eigen stad.

16.30 – 17.00 uur
• Inloop met koffie/thee
• Rondkijken in het Kijkdepot Schiedam

17.00 – 18.00 uur
• Welkom en introductie door Catrien Schreuder, hoofd collectie en tentoonstellingen Stedelijk Museum Schiedam
• Het museum als klaslokaal en het Maatjesproject door Elsje Miedema en Saskia Berkhout, OBS De Taaltuin
• Intermezzo
• Het Diorama en de kracht van verbeelding door Marloes & Wikke, theater- en decorontwerpers.
• Lezing Cultuur Ontwikkelt Kinderen door Wolf Brinkman en Miriam Bosman
• Intermezzo

18.00 – 18.30 uur
• Pauze met hapje en drankje

18.30 – 19.30 uur
• Brainstorm: Diorama als klaslokaal.
• In kleine groepjes onder begeleiding van museumdocenten gaan we met elkaar in gesprek over de vorm en de inhoud van het Diorama
• Afsluiting en vooruitblik

19.30 – 20.00 uur
• Einde programma om 19.30 uur. Je kunt daarna nog rondkijken in het Kijkdepot Schiedam of samen napraten

Locatie
Het seminar vindt plaats in het Kijkdepot Schiedam in de Havenkerk: een open museumdepot waar je zo’n 5.500 historische voorwerpen uit de museumcollectie kunt bekijken. Van deze voorwerpen verzamelen we het komend half jaar zoveel mogelijk verhalen, samen met iedereen in de stad. Om uiteindelijk te bepalen welke waarde ze hebben voor de stad. Deze verhalen komen uiteindelijk ook weer terug in het Diorama. Het liefst zien we elkaar in levende lijve. Lukt dat niet dan maken we er een online seminar van. Daarover hoor je meer als je je aanmeldt.

Aanmelden
Het seminar is exclusief bedoeld voor mensen werkzaam in het Schiedamse onderwijs. Deelname is gratis. Wel vragen we iedereen zich vooraf aan te melden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Het programma is vormgegeven door School of Sleeping Dogs, Wolf Brinkman en Miriam Bosman, in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam.

Havenkerk Schiedam. Fotografie: Jan van Dalen