Ieniemini-seminar: Het museum als klaslokaal*

*Een heel gewoon offline seminar maar dan anders.

Do 15 april, do 22 april, di 18 mei tussen 15.00 - 17.00 uur, in het Kijkdepot

Kunnen we het klaslokaal vergroten door er het museum aan toe te voegen? Het seminar blikt vooruit op het onderwijsaanbod bij het Diorama Schiedam: een vaste plek voor de geschiedenis van Schiedam in het heropende Stedelijk Museum Schiedam.

Kijkdepot Schiedam. Fotografie: Thomas Nondh Jansen

Met je klas door tijd en ruimte reizen, de tijd en ruimte van je eigen stad. Met je klas verhalen horen die niet over de ander, maar over jezelf gaan. Ontdekken hoe tijd en ruimte in een stad allesbepalend zijn voor de cultuur die zich daar ontwikkelt. Hoe klein je ook bent, je bent altijd honderd keer groter dan de grootste molen. Hoe kort je er ook maar bent, in tien minuten overzie je eeuwen van de geschiedenis van je eigen stad.

Programma

Het seminar Het museum als klaslokaal van donderdag 15 april is aangepast. Immers, we mogen nog altijd niet bij elkaar zitten. Daarom organiseren we nu meerdere kleine seminars met maximaal drie deelnemers die volledig coronaproof workshops kunnen volgen.

Welkom en introductie

• Inloop met koffie/thee
  • Welkom en introductie op het Kijkdepot en Diorama Schiedam door Frija Klijn, coördinator onderwijs en educatie bij Stedelijk Museum Schiedam

Museum als klaslokaal

• Lezing Cultuur Ontwikkelt Kinderen door Wolf Brinkman en Miriam Bosman
  • Brainstorm: Diorama als klaslokaal

Delen en reflecteren

• Werkopdracht in het Kijkdepot
  • Reflectie: graag horen wij waar jullie behoefte aan hebben

Locatie

Het seminar vindt plaats in het Kijkdepot Schiedam in de Havenkerk: een open museumdepot waar je zo’n 5.500 historische voorwerpen uit de museumcollectie kunt bekijken. Van deze voorwerpen verzamelen we het komend half jaar zoveel mogelijk verhalen, samen met iedereen in de stad. Om uiteindelijk te bepalen welke waarde ze voor de stad hebben. Deze verhalen komen ook weer terug in het Diorama

Coronaregels

• Bij binnenkomst vragen wij de handen te ontsmetten en een mondkapje te dragen
  • Het mondkapje mag af wanneer iedereen op 1,5 meter afstand comfortabel zit
  • Bij klachten vragen wij je om thuis te blijven
  • Het kan zijn dat enkele museummedewerkers tijdens het seminar in het Kijkdepot aan het werk zijn. De ruimte van de Havenkerk is daar groot genoeg voor en ook zij houden zich aan de coronaregels van de overheid

Aanmelden

Je bent zeer welkom op donderdag 15 april, donderdag 22 april of dinsdag 18 mei tussen 15.00 – 17.00 uur. We bepalen het tijdstip in overleg met de deelnemers. Meld je aan via frija@stedelijkmuseumschiedam.nl. Heb je vragen of kom je graag maar op een andere dag neem contact op met Frija Klijn: 06 824 94 460.

Het programma is vormgegeven door School of Sleeping Dogs, Wolf Brinkman en Miriam Bosman, in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam.

Het seminar is exclusief bedoeld voor mensen werkzaam in het Schiedamse onderwijs. Deelname is gratis.