Schaften met… Jan Eric Visser*

*Een oefening in kijken.

Do 20 februari 2020, 12.30 uur, gratis, vol geboekt

Doe eens wat anders tijdens lunchtijd. Luister naar kunstenaar Jan Eric Visser. Op donderdag 20 februari 2020 neemt de kunstenaar je mee naar de tentoonstelling De vuilniszak als muze. Schone kunst van Jan Eric Visser.

Grote kans dat je na dit bezoek anders naar zijn beelden en je eigen vuilniszak kijkt. Deze nieuwe editie van Schaften met… begint om 12.30 uur en is gratis, exclusief museumentree. Graag aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Goed om te weten: de lunchlezing verwijst naar het tijdstip en is zonder lunch.

Boodschappen

Het fijne aan Vissers werk is dat je het op allerlei manieren kunt bekijken. Het materiaal doet denken aan steen, brons en keramiek. De vloeiende vormen zijn aantrekkelijk zonder dat ze naar iets verwijzen wat je herkent. En dan is er de kringloop, de recycling, het besef dat je naar 100% afval kijkt. Huisvuil is goud voor de kunstenaar. ‘Mijn boodschappen komen door de voordeur naar binnen en de verpakkingen gaan als kunst weer naar buiten.’

Kranten, kaarsjes, theezakjes 

Voor zijn beelden gebruikt Visser krantenpapier, folders en huisvuil dat niet kan bederven. De buitenkant glanst doordat Visser ze impregneerde met devotiekaarsstompjes, afval van een kerk. De kleur komt van afgedankte folders. Visser is de enige kunstenaar die kunst maakt van zijn eigen afval. 

Lees hier meer over de tentoonstelling.