Schiedammer

De Schiedamse kunstenaar Rien Poortvliet illustreerde, tekende en schilderde. Hij kreeg met zijn kabouterboeken internationale bekendheid. Naast zijn liefde voor de natuur, koesterde hij ook belangstelling voor het koningshuis.

Kerstgroeten voor het koningshuis

Rien Poortvliet schreef op elk exemplaar een persoonlijke kerst- en nieuwjaarswens. Eind jaren zestig stuurt Poortvliet een kerstgroet naar het Koninklijk Huis.  Hij schreef voor prins Bernhard en koningin Juliana: ‘Koninklijke Hoogheid, In plaats van een “hertje in de sneeuw” (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten bent, een “olifantenwens” gemaakt’.  Het werd het begin van een reeks kerstgroeten die hij elk jaar met de post verzond. Alle die 24 schilderijtjes uit de collectie van het Koninklijk Huis zijn deze winter te zien.

Praktisch

Schaften met… is een serie lunchlezingen op donderdag. Een museummedewerker of andere kenner over kunst of historische voorwerpen vertelt meestal over één kunstwerk; een oefening in het kijken. Op 19 december gaat het over Rien Poortvliet. Deelname is gratis, exclusief entree. Aanvang 12.30 uur. Graag van te voren aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Je kunt vóór of na de lezing iets eten bij ons buffet. Dan betaal je wat je het waard vindt.