Schaften met…*

*Een oefening in kijken.

Do 15 augustus 2019, 12.30 uur, gratis, volgeboekt

Schaften met… is een nieuwe serie lunchlezingen op donderdag. Een museummedewerker of andere kenner over kunst of historische voorwerpen vertelt meestal over één kunstwerk; een oefening in het kijken. Op 15 augustus kun je Schaften met Trudi van Zadelhoff, gastcurator van de tentoonstelling Meesterlijke vrouwen.

 

Je kunt natuurlijk je boterham thuis eten, maar veel leuker is het om tijdens de lunch naar de tentoonstelling Meesterlijke vrouwen in het Stedelijk Museum Schiedam te gaan. Gastconservator Trudi van Zadelhoff vertelt op over de glas-in-loodramen van Jacoba van Heemskerck. Dit imposante kunstwerk is voor het eerst in dit formaat van 18 m2 te zien, vertelt Van Zadelhoff.

Topstuk

‘Het is een topstuk. Van Heemskerck ontwierp het imposante werk van in totaal 47 m2 in 1921 voor de Marinekazerne in Amsterdam. De vlakken verwijzen naar de zeilen van schepen, het blauw knipoogt naar lucht en zee. ‘Toch is het niet per sé de bedoeling om de details te zien’, vertelt Van Zadelhoff. ‘Het ging Van Heemskerck om de beleving, wat je ervaart als je ernaar kijkt.’

Details

Van Heemskerck maakte het imposante werk van in totaal 47 m2 in 1921 voor de Marinekazerne in Amsterdam. De vlakken verwijzen naar de zeilen van schepen, het blauw knipoogt naar lucht en zee. Toch is het niet de bedoeling om de details te zien, vertelt Van Zadelhoff. Het ging Van Heemskerck om de beleving, wat je ervaart als je ernaar kijkt.’

Deelname is gratis, exclusief entree. Graag van te voren aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Deze activiteit is volgeboekt.